Az USA szerint Európa csak hisztizni tud

Szerző: | 2022. január. 17. | Világgazdaság

Davosban az amerikai delegáció vezetője képmutatónak nevezte az EU-t, amiért protekcionizmussal vádolja az Egyesült Államokat.

Meglepő értelmezéssel álltak elő Davosban, a Világgazdasági Fórumon az amerikai delegáció tagjai az éppen kirobbanó kereskedelmi háború kapcsán. A Joe Biden által elfogadtatott, január 1-jén életbe lépett inflációcsökkentő törvény részeként kialakított brutális – kizárólag a „Made in USA/Buy American” jegyében létrehozott – támogatási rendszer az európai ipar összeomlásával fenyeget.

Macron elnök már a törvény tárgyalási szakaszában figyelmeztetett a protekcionista irány súlyos veszélyeire, majd támadásba lendült. Az ügy érdekében félretette nézeteltéréseit Scholz német kancellárral, hogy közösen dolgozzanak ki egy, az amerikaihoz hasonlóan protekcionista elveken alapuló törvényt annak érdekében, hogy a vállalatok és a befektetők ne vándoroljanak el az EU-ból. A német-francia tandem váratlanul gyors és agresszív válságkezelési javaslatai mellé végül beálltak az uniós biztosok is, igaz, egyes elemek, különösen az állami támogatási rendszer rugalmasabbá tétele körül még parázs viták folynak, féltve az egységes piac jövőjét, és aggódva a gazdag és a költségvetési mozgástérrel nem annyira szerencsésen rendelkező tagállamok közötti szakadék mélyülése miatt.

Ideges vagy?

Az amerikai szenátorokból és képviselőházi tagokból álló küldöttség Davosban nem kötött féket a nyelvére az inflációcsökkentő törvény miatt elszabadult európai indulatok kapcsán. Chris Coons demokrata szenátor, a küldöttség vezetője finoman odaszúrt, amikor rámutatott: Európa a jelenlegi energiaválság elmélyülése miatt tulajdonképpen magát hibáztathatja, hiszen senki nem kényszerítette – és ez különösen Németországra igaz – hogy ekkora függőségi viszonyt alakítson ki energiaimport tekintetében Oroszországgal.

A delegáció tagjai úgy érveltek: az elfogadott törvény egyáltalán nem protekcionista, az USA egyszerűen csak egy nagyobb befektetést hajtott végre saját energiabiztonságába és gazdaságába, amelynek segítségével erősödni fog – márpedig egy erős Egyesült Államok erős szövetségest jelent Európának, az EU tehát végeredményben jól jár a törvénnyel.

Joe Manchin demokrata szenátor ennél kissé nyersebben fogalmazott, amikor képmutatónak nevezte az EU-t, amiért a saját protekcionista múltja mellett éppen az USA-t vádolja protekcionizmussal. „A törvényjavaslat az Egyesült Államok megerősítésére készült, hogy segíthessünk szövetségeseinknek és barátainknak” – mondta Davosban Manchin, epésen hozzátéve: „Ha valakinek pedig most nagy szüksége van segítségre, akkor az az Európai Unió”.

Bár a fórum remek lehetőséget kínál az amerikai-európai ellentétek csillapítására, a szakértők nagyon kevés esélyt látnak rá, hogy a kereskedelmi háború és a protekcionista kezdeményezésekre protekcionizmussal válaszoló konfliktus elkerülhető lesz.

Fotó: MTI/EPA/Keystone/Gian Ehrenzeller
A cikk eredetileg a makronom.mandiner.hu oldalon jelent meg.

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn