EU-s rekorder a magyar beruházási ráta!

Szerző: | 2022. március. 21. | Hazai, Világgazdaság

Uniós összevetésben élbolyba került a magyar beruházási ráta. 2021-ben 15 ezer milliárd forint értékben valósultak meg beruházások.

Csak Észtország múlt felül minket

A 2021-es beruházási ráta a GDP arányában az EU-ban Magyarországon volt a második legmagasabb, csupán Észtország bizonyult jobbnak.

A kormány részéről bölcs döntés volt egyes állami beruházások átütemezése a 2022-re, mivel ezzel a lépéssel az 5,9 százalékos hiánycélt sikerült 1 százalékkal csökkenteni, és mivel a GDP-növekedés a vártnál nagyobb lett tavaly, így ez lehetővé teszi az államadósság gyorsabb mérséklését. Az átütemezéssel a kormány 755 milliárd forintnyi megtakarítást ért el.

Ilyen eredmények mellett a magyar gazdaság vártnál hamarabb térhet vissza a pandémia előtti pályára. Nemcsak a hazai beruházások bővültek 12 százalékkal, hanem a foglalkoztatottság is tovább emelkedett, elérve a 4,6 millió főt (KSH, 2022. január), a munkanélküliség pedig továbbra is alacsony, 4,2 százalékos (KSH, 2022. január).

A beruházások az idei évben sem állnak meg, Varga Mihály újabb beruházásokat jelentett be, 30 milliárd forint értékben.

A magyar vállalkozásoknak ebben is kulcsszerepe volt

Ebben a beruházási sikerben nagy szerepet játszottak a hazai vállalkozások, amelyek éltek a lehetőségekkel.

Ezt György László, az ITM gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára a Facebook-oldalán köszönte meg a hazai vállalkozásoknak.

„A magyar beruházási ráta a 2. legmagasabb az EU-ban” – tájékoztatott az államtitkár.

György László leszögezte:

Köszönettel tartozunk azoknak a vállalkozásoknak, amelyek a koronavírus-válság időszakában sem álltak le a fejlesztésekkel, és a nehézségek ellenére folyamatosan a lehetőségeket keresték.

„Az így gondolkodó, tehát a jövőbe optimistán tekintő vállalkozások kulcsszerepet játszottak abban, hogy az elmúlt két évben a magyarországi vállalkozások 40 százalékkal több beruházást valósítottak meg, mint visegrádi vetélytársaik, a lengyeleknél pedig 60 százalékkal többet. A ma beruházása pedig a jövő növekedése” – részletezte György László, majd hozzátette: „A kormány az elmúlt két évben közel 2000 milliárd forinttal járult hozzá ezeknek a beruházásoknak a megvalósításához. Azt mondtuk, hogy az nyer, aki talpon marad, és a válság időszakában nem bocsátja el munkavállalóit és nem halasztja el a beruházásait. Mi pedig ehhez adtunk támogatást.”„Azon dolgozunk, hogy a következő években is fenntartsuk ezt a magas beruházási rátát, ugyanis ennek köszönhetően növekszik a magyar vállalkozások versenyképessége, stabilabbá válnak a munkahelyek és ez a növekvő bérek záloga is” – zárta gondolatait György László.

Borítókép: 123rf

Eredetileg megjelent a Makronom.Mandiner.hu oldalán.

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn