Ukrajna lett az USA tesztlőtere

Szerző: | 2022. május. 7. | Háború

Újabb listát hozott nyilvánosságra a napokban a Pentagon azokról a haditechnikai eszközökről, amelyeket eddig felajánlottak Ukrajnának. A felsorolásban akad egy olyan meghökkentő fegyver, amiről gyakorlatilag senki nem tud semmit. Még azt sem, hogyan néz ki pontosan.

A háború kitörése óta a Biden-kormányzat nagyjából 3,5 milliárd dollárt áldozott Ukrajna felfegyverzésére. Április 21-én újabb 800 millió dolláros keretet hívtak le ugyanebből a célból, egy nappal később pedig közzétették azt az egyszerre részletes és szűkszavú listát, amelyen az új fegyverszállítmány egyes tételei szerepelnek.

Szellemfegyver

A listán akadnak elkent tételek is: nem tudni pontosan, mit takarnak a „több száz páncélozott kerekes jármű” vagy a „lézervezérelt rakétarendszerek” kifejezések, de szerepel egy olyan szállítási sor is, amelyre nagyon sokan kapták fel a fejüket. Az RQ-20 Puma felderítő drónok és a Switchblade kamikáze-drónok mellett ugyanis az USA 120 darab Phoenix Ghost öngyilkos drónt is szállít Ukrajnának.

Utóbbi valóban kísérteties, ugyanis senki nem nagyon tud róla semmit, a közvélemény még a létezéséről is most hall először. Az Amerikai Védelmi Minisztérium által, mintegy mellékesen nyilvánosságra hozott új fegyver létezése meglepte a közvéleményt, a Phoenix Ghostot gyártó AEVEX Aerospace-t pedig az a tény, hogy a Pentagon ilyen formában mutatta be legújabb technikáját. Maga a Pentagon mindössze annyit árult el, hogy a Phoenix Ghost hasonló taktikai kvalitásokkal rendelkezik, mint a Switchblade, de mások a képességei – nesze semmi, fogd meg jól.

A legdrágább rugós kések

Információ hiányában csak a nagyon csekély lényegi tartalommal bíró mondatokra hagyatkozhatunk, így a legegyszerűbb, ha utánanézünk, mit tud a Switchblade. Az AeroVironment vállalat, amely a Puma dróncsaládot is gyártja, 2011-ben röptette először öngyilkos drónját. (A cég számunkra is ismerős lehet, a Magyar Honvédség a haderőfejlesztés részeként 2018-ban vásárolt a vállalat RQ-11 Raven típusú felderítő drónjaiból.) A kézi terminállal indított fegyvernek két típusa áll hadrendben: a Switchblade 300 elsősorban gyengébben páncolozott célpontok és élőerő ellen, míg testvére, a 600-as változat már keményebb páncélzattal bíró járművek és épületek ellen is bevethető. A kisebb verzió alig három kiló, hátizsákban szállítható, üzembe helyezésére pedig mindössze pár percre van szükség. Végsebessége 160 kilométer/óra, hátránya azonban, hogy hatótávolsága mindössze tíz kilométer, és mindössze negyed órán át képes a levegőben maradni, így gyakorlatilag csak precíz, célzott támadásnál alkalmazható. A Switchblade 600-as már huszonöt kiló, de hatékonyságában is többet mutat. 40 percig képes repülni, és akár 40 kilométerrel távolabbi célpontok ellen is be lehet vetni.

Kísértet járja be Ukrajnát

A tény, hogy a Phoenix Ghostból százon felüli darabszámban szállítanak az amerikaiak Ukrajnába, azt jelzi, hogy már túl vannak a teszteken, és sorozatgyártást kezdtek a fegyverből.

A dolog innentől válik aggasztóan izgalmassá. A Pentagon Védelmi Logisztikai Ügynöksége, a DLA a fegyverlista megjelentetésével egy időben egy egészen jópofa és abszurd közleményt jelentetett meg. A dokumentum már az elején leszögezi, hogy a Biden-adminisztráció mindent megtesz Ukrajna fegyverekkel kapcsolatos kéréseinek teljesítéséért. Mint írják, arra is rávilágított az orosz agresszió, hogy az ipari szereplők, kereskedelmi partnerek és a Pentagon között erősíteni kell a párbeszédet annak érdekében, hogy biztosítsák a katonai képességeket Ukrajnának.

A Védelmi Minisztérium a párbeszéd alatt információk beszerzésére gondolt a fegyvergyártó és fejlesztő vállalatoktól, egészen pontosan az olyan fegyverekre és technikákra kíváncsi, „amelyek gyorsan exportálhatók, minimális kiképzéssel bevethetők, és amelyek hatékonynak bizonyulnak a csatatéren”. A vállalatoknak száz szóban kell ismertetniük a saját maguk ajánlotta fegyvert, majd azt, milyen területen lehet alkalmazni, gyártásban van-e már, és ha nem, mennyi idő kell annak megkezdéséhez. A jelentkezőknek május 6-ig van lehetőségük válaszolni, aztán a kormány majd dönt, kivel és hogyan köt szerződést.

Ez magyarra lefordítva annyit tesz, hogy az Amerikai Egyesült Államok lőtérnek kezdi használni Ukrajnát. Míg az Európai Unió tagállamai zömében a régebbi, kipróbált, nem egy esetben az ukránoknak is ismerős haditechnikai eszközöket küldik Zelenszkijnek, addig az USA – ami eddig is hozzányúlt saját, alkalmazásban álló belső készleteihez – mostani lépése új dimenzióját mutatja a segítségnyújtásnak. Már a Phoenix Phantom esetében is meghökkentő volt egy vadonatúj, még be sem járatott fegyver önzetlen felajánlása, az azonban, hogy eddig esetleg gyártásba nem küldött, az esetek zömében tesztelés nélküli technikákra akar az USA kormánya szerződést kötni, majd mindenféle átfutási idő nélkül az ukrán frontra küldeni, azt jelenti, hogy

a Biden-kormány tesztelési területnek és lehetőségnek tekinti Ukrajna területét, ahol élesben, ráadásul amerikai életek kockáztatása nélkül próbálhatja ki legújabb vagy még éppen csak létező eszközeit.

A gondolat persze nem új keletű, a nyíltság azonban, ahogyan kommunikálják, meglehetősen szokatlan. Az USA szemszögéből nézve persze mindenki jól jár. Ukrajna, a fegyverfejlesztők, a gyártók, az amerikai haderő, a politikai elit – és elsősorban a gazdaság. Jövőre már 770 milliárd dollárra ugrik a védelmi költségvetés.
És csak nő.

Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo
A cikk eredetileg a makronom.mandiner.hu oldalon jelent meg.

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn