Indul a brit gazdasági hullámvasút

Szerző: | 2022. szeptember. 8. | Geopolitika, Háború, Infláció, Világgazdaság, Zöldenergia, Zöldgazdaság

A brexit óta sorra jelentkeznek a problémák a briteknél. Előbb a termelékenység, majd az infláció, most pedig a font okoz problémákat.

Mihálovics Zoltán politológus írása a Makronómon.

A brexit eddig úgy tűnik, nem váltja be a hozzá fűzött reményeket: a brit gazdaság termelékenységi problémákkal, rekordinflációval néz szembe, és újabban a font is jelentősen esik. Az infláció 40 éves csúcsot döntött Nagy-Britanniában augusztusban: 10,1 százalék volt az előző év azonos időszakához viszonyítva. A font meredeken esik a dollárral és az euróval szemben is, nem beszélve az Európát sújtó energiaválságról.

Győztesek és vesztesek egyaránt vannak

Legutóbb a 2016-os brexitnépszavazás idején esett ekkorát a brit nemzeti fizetőeszköz. Miért probléma, hogy esik a font? A válasz kézenfekvő: a font gyengülése emeli az importköltségeket. Ez kétélű fegyver: jó a multinacionális vállalatoknak, hiszen azok többnyire exportra rendezkedtek be, viszont nem kedvez a kkv-szektornak. Az importköltségek növekedése pedig emeli az így is 40 éves csúcson lévő inflációt. A magas infláció miatt pedig a Bank of England a világ többi központi bankjainak többségéhez hasonlóan tovább szigorít, amivel viszont ott van a recesszió kockázata is.

Külső tényezők mint döntő faktor

A brit fizetőeszköz gyengülésének többnyire külső tényezők az okozói, viszont az is igaz, hogy a többi régióhoz képest is alulteljesít Nagy-Britannia.

Csak az idén a font 14 százalékos gyengülést produkált a dollárral szemben, csupán augusztusban ez az arány 5 százalék. A gyengülésben a rendkívül erős dollár a fő felelős a Fed szigorításával, ami szerte a világon érezhető.

A dollár a Fed folyamatos kamatemelései miatt tud ilyen erős lenni, és mivel erős az amerikai fizetőeszköz, így a befektetők is nagyobb biztonsággal fektetnek dollárba, habár az is igaz, hogy a brit exportőrök még nem tapasztalták azt, hogy ezért felfutottak volna a külföldre való eladások, tranzakciók.

Több esetben tapasztalták azt, hogy az augusztusi vírus miatti zárlat óta csökkent a gyártási termelés, ami részben azzal is magyarázható, hogy aggódnak az energiaárak felfutása miatt. A probléma, hogy a hazai exportpiacokról egyre inkább csökken a beáramló munka. Ezt a bizonytalan gazdasági helyzetnek tulajdoníthatjuk, hiszen több esetben elhalasztották, felmondták, átütemezték a megállapodásokat.

A jelentősebb, nagyobb pénzintézetek sem mentek el szó nélkül a brit fizetőeszköz gyengülése mellett, mint a Barclays Plc., amely az erős romlás ellenére is köteles fizetni a magas jövedelemmel büszkélkedő New York-i bankároknak. Éppen emiatt kellett emelnie az idei évre vonatkozó kiadásai céljain, mivel az eddigi döntéseit a várható átlagos árfolyam függvényében hozta. Ez ilyen gyengüléssel és gazdasági környezetben igen elavulttá vált.

Forró nyár Nagy-Britanniában

A britek ezt az augusztus hónapot biztosan jó ideig az egyik leggyengébb augusztusként fogják emlegetni, és mivel az euró 4 százalékos erősödését vetítik előre, így ebből a szempontból sem javul a font helyzete: a dollárral és az euróval szemben is erősen gyengül a brit fizetőeszköz. 2021 óta most teljesített a leggyengébben a font az euróval szemben.

Az államkötvények helyzetének alakulása is sokat elmond a tragikus brit helyzetről. Ebből a szempontból is gyenge hónap volt az augusztus a briteknél: megdrágult az ország hitelfelvétel. Miért? A befektetők tartottak a kockázatoktól, ami a brit kormánynak nyújtott hitelezést illeti, és ezért magasabb hozamot kértek, ami magasabb hitelfelvételi költségeket jelentett. Sokatmondó adat, hogy voltak olyan kötvények, amelyeknek a hozamai 1994 óta a legnagyobb mértékben emelkedtek.

Ez igaz, hogy több dolog együttes érvényesülésének eredménye, de nagymértékben annak köszönhető, hogy a brit gazdaság nagyon kitett a gázárak ingadozásának, hiszen nincs helyi tárolókapacitásuk. Igaz, a teljes képhez hozzátartozik, hogy az energiaválság attól is függ, hogy mennyire lesz hideg az előttünk álló tél. Egy hidegebb téllel nőnének a britek igényei az Európából érkező földgázimportra, ami viszont újabb súlyos terheket jelent a brit vállalatok számára.

Rég hallott kifejezés a levegőben: recesszió

Az előrejelzések Nagy.Britannia számára nem túl biztatók: azzal számolnak, hogy az idei évben recesszióba süllyed a brit gazdaság, de egyesek – mint a Goldman Sachs – szerint adott esetben 2024-ben is súlyos recesszióban lehet még a gazdaság. A recesszió lehűti a gazdaságot, azaz megállna a jegybanki szigorítás, az infláció pedig csökkenésnek indulhat. Igaz, az előrejelzéseket továbbra sem szabad készpénznek venni, ugyanakkor érdemes odafigyelni rájuk.

Jelenleg a brit gazdaság helyzete nem igazán biztató a jövőre nézve: rekordinfláció, borzalmas termelékenység, meredeken eső font mind a dollárral, mind az euróval szemben.

Mindezek alapján története egyik legkeményebb tele előtt áll Nagy-Britannia.

Borítókép: 123rf

Eredetileg megjelent a Makronom.Mandiner.hu oldalán.

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn