Az Északi-Áramlat robbantásának környezeti hatásai

Szerző: | 2022. október. 12. | Háború, Klímaváltozás, Technológia, Zöldgazdaság

Adott esetben a háború mellett gyorsan klímakatasztrófában találhatjuk magunkat.

Mihálovics Zoltán politológus írása a Makronómon.

Egyelőre még nincs megerősítve, hogy ki a felelős a gázvezeték felrobbantásáért, de több helyen pezsgő víz” jelzi a felrobbantott részt. A robbantással óriási mennyiségű metán szabadult el. A robbantás párosulhat klímapolitikai aggályokkal. A gázszivárgások közül a balti-tengeri a legnagyobb, ahol egy 700 méter széles pezsgő vízű medence alakult ki. A metán felszabadulása azért probléma, mert ez az egyik legjelentősebb üvegházhatású gáz. Az incidenst a nyugati országok egyfajta szabotázsnak tekintik, de Oroszország tagadja a vádakat.

Mivel az Északi-Áramlat 1 vezeték korábban leállt, az Északi Áramlat 2 vezeték pedig el sem indult, így mindkét vezeték túlnyomásos földgázt tartalmazott, amelynek többsége metán volt. A gázvezeték felrobbantásának katasztrofális következményei lehetnek a klímára, hiszen a metán 80-szor nagyobb hatást gyakorol, mint a szén-dioxid. 

Mennyi az annyi?

Kérdés a légkörbe került metán pontos mennyisége. Jelen esetben a víz feletti pontos adatok rögzítése nagyobb kihívás a felszínre visszaverődő fények miatt.

Nem tudni pontosan, hogy a robbantás pillanatában mennyi gáz volt a vezetékben, milyen hőmérsékleten, milyen nyomáson. 

A Greenpeace szerint 30 millió metrikus tonna szén-dioxidnak megfelelő metán is felszabadulhatott, ami az eddigi legnagyobb regisztrált szivárgást jelentené. A csúcstartó metánszivárgás 2015-ben volt egy Los Angeles-i gáztárolóban (97100 metrikus tonna). Az Északi Áramlat szivárgása több óra alatt mehetett végbe, szemben a 2015-ös esettel, ami több hónap leforgása alatt következett be.

Vannak akik szerint a légszennyezés továbbra is eltörpül a globális gázinfrastruktúra napi kibocsátása mellett, ahol a fosszilis tüzelőanyagok mintegy egytizede szivárog a légkörbe.

A gázszivárgás legközvetlenebb hatása a nagyon agresszív üvegházhatású gáz levegőbe kerülése. Az igaz, hogy a metán az éghajlatra káros, de a tengeri környezetre nem jelent veszélyt.

A metánnak egyébként is egyre nagyobb jelentősége van a fenntarthatóságról szóló közbeszédben, amit mutat, hogy COP26 csúcstalálkozón a részt vevő országok vállalták a metánkibocsátásuk drasztikus visszaszorítását.

Borítókép: 123rf

Eredetileg megjelent a Makronom.Mandiner.hu oldalán.

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn