Recseg-ropog Zuckerberg királysága

Szerző: | 2022. november. 10. | Kiemelt

Elon Musk vérengzése a Twitternél semmi a Meta vezéréhez képest, aki 11 ezer alkalmazottat rúg ki a héten. A részvények közben zuhannak, a Facebook haldoklik. Van kiút?

A New York-i tőzsde régi kedvence a FAANG (Facebook, Apple, Amazon, Netflix, Google) részvényeit tartalmazó díszcsokor, amely úgy tűnt, a stabil befektetés szinonimája. Nem az.

A társaság indexe az idén zuhanni kezdett, a száguldásban pedig élen járt a Meta, amely nagyon súlyos (ön)értékelési válságban van. Mark Zuckerberg egy év alatt 100 milliárd dollárt bukott, márpedig ami fáj Zuckerbergnek, az fáj a Metának is (miután a főnök vagyona alapvetően a részvényekben van), ami pedig fáj a Metának, azt a többi Big Tech vállalat is megérzi.

A Meta jelenleg a 2015-ös szintre zuhant vissza (akkor még Facebooknak hívták), a hanyatlás okaként az elemzők pedig egyértelműen Zuckerberg nagy dobásnak ígért, de egyelőre homályos metaverzumát jelölik meg, ami elképesztő méretekben nyeli a pénzt, egyelőre konkrét eredmény nélkül.

Kockázatos újítások, borítékolható veszteségek

Az egykor sikerességben megközelíthetetlen Facebook modellje mára több sebből vérzik. A globális infláció és az energiaválság miatt a hirdetők kezdenek fogyatkozni, a TikTok szépen csendben kezd több generáció platformváltási akaratának szimbólumává válni, ráadásul a Zuckerberg-féle metaverzum projektje eddig csak veszteséget termelt – és egyelőre semmi jele, mikor válik pénzfialó valósággá.

A Meta-részvények értéke az év eleje óta több mint 70 százalékkal zuhant, jelenleg 100 dollár alatt bukdácsolnak a papírok, ami egészen siralmasnak nevezhető a tavaly szeptemberi 385-höz képest.

Bármekkora buli a metaverzum fejlesztése, a részvényesek máris (vagy még) gyűlölik. Mint minden olyasmit, ami elvonja a figyelmet a kényelmes, biztonságos befektetéstől. A hosszú távon, „majd valamikor” megtérülő befektetés ígérete manapság nem nyugtatja meg túlzottan a pénzzsonglőröket, miután a Meta esetében a gyorsulás hangoztatása mellett folyamatos lassulást látnak. Egyszerűbben fogalmazva: ha valaki befektet egy üzletbe, attól a biztonságos, rendszeres nyereséget várja, és biztosan nem öl bele több pénzt egy olyan vállalatba, amely az éveken át jól tejelő részvényeit szisztematikusan amortizálja a tőzsdén.

Tömeges leépítések

Bár Zuckerberg megpróbálta elmagyarázni a befektetőknek és a gazdasági elemzőknek, miért annyira fontos, hogy a vállalat anyagi kapacitásai a metaverzum köré csoportosuljanak, néhány született optimistán kívül ez senkit nem nyugtatott meg.

A Meta bevételeinek csökkenése, és metaverzumos hardverfejlesztésekre fordított összegek volumene borítékolták az elkerülhetetlent: a héten a főnök 11 ezer alkalmazottját rúgta ki, egyben leállította a további munkaerő-felvételi folyamatokat. A Meta több ingatlantól is meg fog szabadulni, egyben felülvizsgálja infrastrukturális rendszerét is, amellyel további költségcsökkentést szeretne elérni.

Az alkalmazottakhoz és a részvényesekhez írt nyílt levelében Zuckerberg meglepően őszintén beszélt a problémákról és az egy év alatt bekövetkezett 71 százalékos tőzsdei zuhanásról. „Vállalom a felelősséget a döntéseimért – és azért is, hogy idáig jutottunk” – írta.

Szép új világ vagy virtuális rémálom?

A költségcsökkentést tehát elkezdte a Meta, de vezetője hallani sem akar arról, hogy a metaverzum-projekt büdzséjét megnyirbálják. Zuckerberg arra számít, hogy a metaverzumon dolgozó Reality Labs veszteségei növekedésbe fordulnak jövőre, ha a befektetők visszanyernék a hitüket, és beállnának az új irányú kutatás-fejlesztés mellé.

A részvényesek meggyőzése Zuckerberg kiemelt, egyben eddigi legnehezebb feladata lesz. Az egykor aranytojást tojó tyúk, a Facebook zuhanórepülése, majd stagnálása arra készteti a Metát, hogy újra komolyan kezdjen foglalkozni a közösségi platformmal, további funkciókkal és programokkal bővítve azt.

A mostani válság még mélyebbé válhat, ha a digitális hirdetési piac lassulása folytatódik, ha valóban beüt a recesszió – és ha Zuckerberg továbbra sem hajlandó legalább alapszinten biztonsági játékot játszani, és tovább erőlteti a befektetők milliárdjait ködös, virtuális elképzelésébe, miközben a Facebook nem hajlandó pénz termelni.

Mert ha így történik, nem csak Zuckerberg, de az egész Meta átcsúszhat egy olyan párhuzamos valóságba, ahonnan nincs többé visszaút.

Fotó: MTI/EPA/Michael Reynolds
A cikk eredetileg a makronom.mandiner.hu oldalon jelent meg.

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn