Macron elkerülné a kereskedelmi háborút

Szerző: | 2022. november. 11. | Világgazdaság

Emmanuel Macron és a francia pénzügyminiszter Washingtonban tárgyalnak Bidennel. A franciák nem titkoltan azzal vádolják az USA-t, hogy tönkreveri az európai gazdaságot és ipart, ezért mentességet próbálnak kialkudni az amerikai kirekesztő szabályozás alól.

Tapintható a feszültség az Európai Unió és az USA között. A szikra a lőporos hordó mellett a Joe Biden által bejelentett 396 milliárd dolláros belső piaci gazdaságélénkítő csomag és törvény volt, amely egyfelől hatalmas befektetés az amerikai elektromos járműiparba, másfelől olyan szabályok együttese, amelyek gyakorlatilag kizárják az európai vállalatokat a területről.

A csomag részeként például az USA kormánya autónként 7500 dollárral támogatja a tisztán elektromos modelleket, de csak azokat, amelyek az Államokban készültek. Közelebbről: a támogatás csak az olyan elektromos akkumulátorok esetében érvényes, amelyekben a nyersanyagok vagy az USA-ból, vagy valamelyik olyan államból származnak, amellyel Amerikának szabadkereskedelmi megállapodása van. 2028-tól pedig már csak 100 százalékig „Made in USA” akkumulátorok jöhetnek szóba, ha valaki élni akar az állami támogatás lehetőségével.

Új háború

Az EU-nak óriási szüksége lenne az amerikai piacra, éppen ezért derült égből villámcsapás volt a számára a Biden-csomag, amely ha nem is halálos ítélettel, de mindenképpen könnyen végzetessé válható fertőzéssel ér fel az európai autógyártók és beszállítók amúgy is gyengülő immunrendszerén.

Az Európai Bizottság diplomatikusan fogalmazott, amikor reményét fejezte ki, hogy az amerikai törvényhozók esetleg korrigálják a rendeletet, és megértik, mennyire diszkriminatív intézkedést vezetnek be az EU-val és egyéb partnereikkel szemben.

Macron már nem volt ennyire udvarias. A francia elnök állítólag tajtékzott dühében, amikor értesült Biden húzásáról, és azonnal kommunikációs háborúba kezdett. Mint mondta, az amerikai piaci támogatások teljesen tönkreverhetik az EU-val folytatott kereskedelem egyenlő versenyfeltételeit, egyben az európai ipart. „Amerika csak az amerikai piaccal foglalkozik, Kína is bezárkózik, egyedül Európa tárja sarkig az ajtaját” – fogalmazott dühöngve a francia elnök, majd az „Buy American” mintájára belengetett egy „Buy European” elvet az európai autógyártók védelmében, vagyis elkezdte azt szorgalmazni, hogy Brüsszel hasonló módon járjon el, mint az USA, és azokat a fogyasztókat és cégeket támogassa, amelyek kizárólag az EU-ban gyártott elektromos járműveket vásárolják.

Majd megy erővel

A csillagászati összegekért beszerzett amerikai LNG, valamint az USA háborús hadiiparának EU-t letaroló dominanciája mellett a Biden-csomag volt a legnagyobb rúgás a gazdaságilag összecsuklott Európa testébe. Macron látogatása valószínűleg az utolsó esély lesz arra, hogy Bident meggyőzzék:

olyan szintű piactorzításra készül, amelyet az európai ipar és kereskedelem csak úgy élhet túl, ha nyílt gazdasági konfrontációba kerül az Államokkal.

Macront tengerentúli útjára elkíséri Bruno Le Maire pénzügyminiszter is. Látogatásuk fő célja az lesz, hogy elérjék a Biden-törvény alóli mentességet az Európai Unióra vonatkozóan. Miután nyilvánvaló, hogy a csomag elsősorban a kínai elektromos járműpiacot akarja ütni, Macron és a pénzügyminiszter arról próbálja meggyőzni Bident, hogy ne gyengítse az EU-t éppen abban a helyzetben, amikor neki is érdeke a Kínával folytatott gazdasági versenyben egy erős szövetséges.

„Az igazi kérdés az, hogy a jövőben hogyan értelmezzük a globalizációt? Ha az USA és Kína a saját ipari termelését védi és részesíti kizárólagosan előnyben, akkor itt az ideje, hogy Európa is így tegyen. Minden európai állam érdeke, hogy az amerikai döntésekkel szemben meg tudjuk védeni gazdasági érdekeinket” – mondta Le Maire, nem csinálva titkot abból, hogy ha az USA nem hajlandó véget vetni az egyenlő versenyfeltételek szisztematikus kiirtásának, az egy új, a jelenlegi helyzetben brutálisnak ígérkező transzatlanti kereskedelmi háború kezdetét is jelentheti.

Fotó: MTI/EPA/Shawn Thew
A cikk eredetileg a makronom.mandiner.hu oldalon jelent meg.

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn