Lengyelország alig kap pénzt a háborús alapból

Szerző: | 2023. február. 3. | Háború

Varsó türelmetlenül várja az Ukrajnába küldött haditechnika anyagi kompenzációját, ám az Európai Bizottság némaságba menekül.

Varsó a háború kezdete óta teljes mellszélességgel annak az Ukrajna győzelmével végződő folytatása mellett áll ki. Nem számítanak az anyagiak: a jelentések szerint csak T-72-esekből mintegy 250 darabot adott át, a napokban pedig már 14 darab Leopard 2 tank küldését jelentette be Mateusz Morawiecki miniszterelnök.

A lengyel kormány a legbrutálisabb tempójú és összetételű fegyverkezési programot hirdette meg, és felemelte a védelmi kiadásokra szánt összeget a GDP 4 százalékára – ezzel pedig Lengyelország a haderőfejlesztésre és védelemre fordított pénzek abszolút első helyezettje lesz a NATO-n belül.

Ugyanakkor egy pillanatra sem csökkentett az ukrajnai támogatások iramán, olyannyira, hogy a becslések szerint a háború kezdete óta 2,2 milliárd euró (közel 850 milliárd forint) értékben küldött haditechnikát Kijevnek. Úgy tűnik azonban, hogy Brüsszel ellenszenve a lengyel kormány iránt ennek ellenére sem változik, és a bürokraták ott pörkölnek a tagállam alá, ahol csak tudnak.

Van pénz, de nem csorog

A paradox módon Európai Békekeret néven futó, minden tagállam által finanszírozott EU-s, költségvetésen kívüli zsebbe folyamatosan pumpálják (GDP arányosan) a pénzt a tagállamok – természetesen Magyarország is –, így annak összege már több mint 3,5 milliárd eurót tesz ki.

Az alap eredetileg 2021 márciusában jött létre azzal a céllal, hogy az EU-s békefenntartó és katonai műveleteket finanszírozzák belőle többek között a Balkánon és Afrikában. Tavaly ősz óta azonban az egész költségvetési zseb gyakorlatilag az ukrajnai fegyverszállításokra fókuszál, mégpedig úgy, hogy a tagállamok által Kijevnek küldött felszerelést anyagilag kompenzálja az adott országnak.

Elméletileg. A lengyelek ugyanis mind a mai napig nem nagyon látnak semmilyen kompenzációt: az EB ugyanis eddig összesen 27 millió eurót, vagyis a Lengyelország által Ukrajnára költött összegnek bő 1 százalékát utalta ki Varsónak, ami finoman fogalmazva sem közelíti meg a kompenzáció fogalmát.

A lengyel miniszterelnök most abba az abszurd helyzetbe került, hogy szó szerint kérvényt nyújt be az Európai Bizottságnak a kompenzációs pénzek ügyében. Nagy illúziói nincsenek, mint mondta, a történet az EU jóakaratának próbája.

Az mindenesetre sokatmondó válasz a közvélemény szemében, hogy az Európai Bizottság egyáltalán nem kívánja kommentálni a kifizetések meglétét vagy elmaradását. Mély hallgatásba burkolózik, arra hivatkozva, hogy az EU-s háborús alap összegei bizalmasak.

Fotó: Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök
MTI/EPA-PAP/Przemyslaw Piatkowski
A cikk eredetileg a makronom.mandiner.hu oldalon jelent meg.

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn