Ukrajna: kérjük a nyugati energiavállalatok pénzét

Szerző: | 2023. március. 31. | Háború, Zöldenergia, Zöldgazdaság

Kijev azonnali szankciót követel az orosz atomenergiára, közben a nyugati energiamultik profitjának egy részét kéri.

Meglepő állításokat tett egy napokban tartott sajtóbeszélgetésen German Galuscsenko. Ukrajna energiaügyi minisztere szerint a nagy energiavállalatok (BP, Chevron, ExxonMobil, Total és Shell) a háború okozta (a szankciókat nem említette) energiaválságból óriási, 200 milliárd dolláros hasznot halmoztak fel 2022-ben. Mindeközben az ukrán infrastruktúrában mintegy 140 milliárd dolláros kár keletkezett, így a tárcavezető szerint az lenne fair, ha az érintett vállalatok a nyereségük egy részét visszautalnák Kijevnek, amely az energiaszektor újjáépítésre fordíthatná azt.

A szankciók egy éve

A Nyugat azt várta, hogy Oroszország gazdasága darabokra hullik a szankciók csapásai alatt. Egy év elteltével még mindig azt várják, miközben egyre idegesebben állítják össze az újabb és újabb csomagokat.

Megoldják okosban

A miniszter szerint a szankciók az orosz nukleáris iparnak sem kegyelmezhetnek. Az nem működik – sugallta –, hogy miközben az EU a fosszilis energiára tiltó rendelkezéseket hozott, a tagállamokban (Finnországban, Szlovákiában, Bulgáriában, Csehországban és Magyarországon) továbbra is 18 orosz tervezésű reaktor működik, amelyekhez jelenleg nincs alternatív üzemanyag-ellátás.

A megoldás maga Ukrajna – jelentette ki, hangsúlyozva, hogy az érintett országoknak nem Oroszországból, hanem Kijevből kell vásárolnia a nukleáris üzemanyagot. Mármint nem most rögtön, de hamarosan, mivel Ukrajna az amerikai (jelenleg kanadai tulajdonban lévő) Westinghouse nukleáris vállalattal együtt éppen helyettesítő nukleáris üzemanyagon dolgoznak, amely „a jövő év elejére” készülhet el.

Galuscsenko ezen a ponton a legfinomabb kifejezéssel élve is jócskán kiszínezte a valóságot. A Westinghouse évek óta próbálkozik már nem csak Ukrajnában, de Finnországban és Csehországban is azzal, hogy az orosz reaktorokat amerikai üzemanyaggal lássa el, de eddig egyszer sem sikerült neki. A tesztelések során olyan súlyos műszaki problémákra derült fény a vállalat termékeit illetően, hogy a próbálkozásoknak az érintett államok gyorsan véget vetettek.

Ahogyan a szakértő rámutatott: a nukleáris üzemanyag gyártásánál figyelembe kell venni az egyes reaktorok egyedi jellemzőit, működési és üzemanyag-kezelési stratégiáját, de még ha el is készül az alternatív üzemanyag, a nukleáris biztonság miatt 6-7 évre van szükség ahhoz, hogy egy atomerőmű üzemeltetője új gyártó által készített nukleáris üzemanyagra térjen át.

Fotó: Autók haladnak el közvilágítás nélkül maradt épületek mellett áramszünet idején Kijevben 2022. november 24-én. Az ukrán fővárosban a vízellátás már helyreállt, de a lakóépületek mintegy 70 százaléka áram nélkül maradt az előző napi orosz rakétatámadások után.
MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

A cikk eredetileg a makronom.mandiner.hu oldalon jelent meg

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn