Szigorít Magyarország az ukrán gabonaáradat miatt

Szerző: | 2023. április. 9. | Hazai, Kiemelt, Világgazdaság

A magyar kormány új intézkedéseket vezet be, és még szigorúbban ellenőrzi az Ukrajnából a szolidaritási folyosón érkező ukrán gabonát, hogy az ténylegesen eljuthasson az eredeti célországokba – jelentette be Nagy István agrárminiszter.

Brüsszel semmit nem tesz a magyar és az uniós gazdák védelmében, a tagállamok így saját eszközeikkel próbálják megvédeni piacukat az olcsó és kétes eredetű ukrán gabonadömping ellen.

Szolidaritási horror

Mint arról a Makronóm már több ízben beszámolt: az Európai Unió a háború kitörése után vámmentességet biztosított Ukrajna mezőgazdasági termékeire (gabona, baromfi, méz, tojás) annak érdekében, hogy az orosz blokád miatt a kikötőkben ragadt gabona kijuthasson a kontinensről a világpiacra. Az Ukrajnával szomszédos tagállamok szolidaritási folyosókat hoztak létre a hatalmas mennyiségű ukrán termények szállítása érdekében, ám kiderült, hogy a gabona legnagyobb része egyáltalán nem jut el a célországokba, az importőrök és spekulánsok inkább az uniós belső piacon kezdik szétteríteni, lenyomva ezzel az EU-s szabványoknak mindenben megfelelő, jó minőségű gabona árát, a termelési költségek szintje alá süllyesztve az értékesítési árat, óriási anyagi veszteséget okozva a tagállami agrárpiacoknak és gazdáknak.

Az érintett országok agrárminiszterei már januárban arra kérték az Európai Bizottságot, hogy tegyen lépéseket a káoszhelyzet megoldása érdekében. Brüsszel azonban hallani sem akart arról, hogy módosítson a vámmentességen – azóta meg is hosszabbította azt –, de egyéb intézkedést vagy javaslatot sem helyezett kilátásba, ezzel gyakorlatilag magára hagyva a tagállamokat.

Fogy a türelem: az ukrán gabonadömping azonnali EU-s beavatkozást igényel

Az ukrán gabonaimport miatt fuldokló országok agrárpiaca egyre kétségbeejtőbb helyzetben van. A tagállamok most közös levélben fogalmazták meg követeléseiket és ajánlásaikat, amelyet az EB elnökének, Ursula vond der Leyennek juttattak el.

Belefullad az agrárpiac a gabonadömpingbe

A kialakult helyzet megoldása érdekében az érintett országok igyekeznek saját hatáskörükben kezelni a problémát. Magyarország már februárban szigorú minőségi és élelmiszerlánc-biztonsági ellenőrző folyamatot indított be az egész ország területén, amelynek során folyamatosan ellenőrzik az ukrán gabonát felhasználó magyar vállalkozásokat, hogy kizárólag az uniós és a hazai előírásoknak megfelelő alapanyagot használjanak fel. A szakemberek gyanúja egyébként beigazolódott: a napokban 29 tonnányi ukrán gabona forgalmát korlátozták, illetve megsemmisítését rendelték el az EU-s szabványok hiányában használt tiltott és mérgező növényvédő szerek kimutatása miatt.

Nagy István szombati bejelentése szerint további szigorításként kezdeményezik az Ukrajnából érkező főbb gabona és olajosnövény-termények esetében az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer (EKÁER) kötelezettségének bevezetését. Ezzel nem csak a beszerzés és az értékesítés során felmerülő adók megfizetését biztosítják – magyarán kiküszöbölik a káoszt kihasználó adócsalásokat –, de sokkal pontosabb képet kapnak a közúton beérkező gabonamennyiségről is. A kötelezettség bevezetésével büntethetővé válnak azok a szállítmányok, amelyek nem feleltek meg a bejelentési követelményeknek, az ilyen szállítmány ugyanis igazolatlan eredetűnek minősül, és a büntetésen túl le is foglalható.

A cikk eredetileg a makronom.mandiner.hu oldalon jelent meg.
Fotó: MTI/PAP/Leszek Szymanski

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn