Az ukrán élelmiszeripari importtilalom részletei

Szerző: | 2023. április. 19. | Hazai, Kiemelt

Magyarország 25 termékkört tett tiltólistára a hazai agrárpiac védelmében.

Lengyelország és Magyarország pár nappal ezelőtt importtilalmat rendelt el az ukrán gabonára és más élelmiszeripari termékekre. A drasztikus döntést a két ország az ukrán termények és termékek ellenőrizhetetlen mennyiségű és minőségű dömpingjével indokolta, amely kivédhetetlen károkat okozott a hazai agrárpiacon.

Brüsszel az intézkedések hírére burkoltan fenyegetni kezdte Magyarországot és Lengyelországot, mondván: a kereskedelempolitika az ő kizárólag hatásköre, az egyoldalú intézkedések pedig ellentétesek azzal. Lengyelország kedden kompromisszumos megoldásként bejelentette, hogy újra engedélyezi a tranzitszállítmányozást a területén, azzal a feltétellel, hogy a termények egyáltalán nem kerülnek forgalomba a lengyel piacon.

Ugyancsak kedden Magyarország kormánya is közleményt adott ki az ügyben. Nagy István agrárminiszter bejelentése szerint átmeneti tilalmat rendelnek 25 ukrán termékkörre. A tilalom többek között a gabonafélékre, repce- és napraforgómagra, a lisztre, étolajra, mézre és egyes húsfélékre terjed ki, és június 30-ig tart. A kormány ugyanakkor a tranzitszállítmányokat továbbra is átengedi területén, de csak a legszigorúbb ellenőrzési feltételek mellett: a szállítmányokat az ukrán–magyar határon hatósági zárral látják el, valamint elektromos nyomkövetőkkel és külön járőrellenőrzéssel biztosítják, hogy elhagyják az országot.

A szabályokat megszegő fuvarozók súlyos büntetést kapnak, amely akár a szállítmány teljes értékéig is terjedhet. Nagy István kiemelte: annak érdekében, hogy a tilalom ne legyen kijátszható, a más országokból behozni szándékozott – a rendeletben meghatározott, jelenleg nem bejelentés-köteles – gabona- és olajosnövények esetében kötelezővé válik az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer használata is.

Az agrárminiszter hangsúlyozta: a szolidaritási folyosók esetében olyan uniós szintű megállapodásra lenne szükség Ukrajnával, amely az ezeken keresztül exportálni kívánt ukrán termékek esetében garantálja, hogy azok az eredeti célpiacaikra fognak irányulni. Brüsszel ugyanis azt ígérte, hogy az ukrán gabonát az afrikai és közel-keleti országok élelmezésére szállítják tovább, de ez nem történt meg.

A cikk eredetileg a makronom.mandiner.hu oldalon jelent meg.
Fotó: 123rf

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn