Ukrajna 1 milliárdot követel a Shelltől

Szerző: | 2023. április. 21. | Háború, Kiemelt, Zöldenergia, Zöldgazdaság

Kijev erkölcsi kötelességet és véres pénzt emleget.

Április elején German Galuscsenko, Ukrajna energiaügyi minisztere egy sajtóbeszélgetésen kifejtette: a nagy energiavállalatok (BP, Chevron, ExxonMobil, Total, Shell) az energiaválságból mintegy 200 milliárd dolláros hasznot húznak, ám mivel az energiaválság berobbanása éppen a háborúnak köszönhető, Ukrajna joggal várja el az extraprofit egy részét, hogy azt a saját infrastruktúrájában keletkezett károk enyhítésére fordítsa.

Ukrajna: kérjük a nyugati energiavállalatok pénzét

Kijev azonnali szankciót követel az orosz atomenergiára, közben a nyugati energiamultik profitjának egy részét kéri.

Zelenszkij elnök gazdasági tanácsadója, Oleg Ustenko kézbe is vette a dolgot, és levelet írt a Shellnek, amelyben arra szólítja fel a vállalatot, hogy ossza meg Ukrajnával a Szahalin-projektben való részesedésének esetleges orosz felvásárlásából származó nyereségét.

A Szahalin-2 az a nemzetközi olaj- és gázkitermelési beruházás Szibériában, amely megnyitotta a nagykaput Oroszország LNG-exportja előtt. A Shell már tavaly bejelentette, hogy kivonul Oroszországból, ez a lépés pedig 5 milliárd dolláros befektetési és eszközveszteséget jelent neki. A Szahalin-projekt révén legalább egy töredékét szerette volna megmenteni a pénzének, ezért érthetően aggódni kezdett, amikor a Kreml felől a vállalat államosításáról érkeztek hírek. A Shell részesedése 1,6 milliárd dollár, így némi megkönnyebbüléssel fogadta azt a hírt, hogy az orosz Novotek nagyjából 1,1 milliárd dollárért kivásárolja részesedését a Szahalinból.

Ez az a még nem is létező nyereség, amelyre Kijev máris lecsapott, mondván: a Shellnek erkölcsi kötelessége Ukrajnának adni a pénzt, hiszen eddigi befektetése a Szahalin-projektbe Putyin háborúját finanszírozta. Ahogyan Ustenko fogalmazott: ha a vállalat bezsebelné a részesedését, az olyan lenne, mintha vérdíjat fogadna el.

A Shell nem kommentálta a felszólítást, mindössze annyit jegyzett meg: nem vesz részt a Szahalin-2 részesedésének eladásáról folyó tárgyalásokban, így azt sem tudhatja még, mi lesz a sorsa az esetleges bevételnek.

A cikk eredetileg a makronom.mandiner.hu oldalon jelent meg.
Fotó: 123RF

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn