Nem megy bele az USA szankciós ötletébe az EU

Szerző: | 2023. április. 27. | Háború, Kiemelt

Az Egyesült Államok teljes exporttilalmat akar Oroszországgal szemben, Brüsszel azonban határozottan nemet mond az ötletre.

Miközben a szankciókhoz még mindig foggal-körömmel ragaszkodó Nyugat az USA kézi vezérlésével már a tizenegyedik tiltócsomagot állítja össze Oroszország ellen, a repedések tovább mélyülnek a legendásnak mondott együttműködési rendszerben. Brüsszel fülében mintha visszhangoznának Macron szavai a stratégiai autonómiáról és a vazallus-létről, és először a háború kitörése óta határozottan visszautasított egy olyan amerikai javaslatot, amely garantáltan még nagyobb kárt okozna a már így is agyonnyomorított európai iparnak és kereskedelemnek.

A G7-ek hirosimai találkozója előtt az USA máris elkészített egy nyilatkozattervezetet, amely az eddigi kereskedelmi szankciók helyett egyetlen húzással teljes exporttilalmat fogalmaz meg Oroszország irányába – írja a Financial Times. A tervezet szerint a tilalom egyedül a mezőgazdasági és gyógyszeripari, illetve a valóban nélkülözhetetlen termékekre nem vonatkozna.

A szankciók egy éve

A Nyugat azt várta, hogy Oroszország gazdasága darabokra hullik a szankciók csapásai alatt. Egy év elteltével még mindig azt várják, miközben egyre idegesebben állítják össze az újabb és újabb csomagokat.

Japán még beszélni sem akar az ötletről

A javaslat egyszerre keltett zavart és megdöbbenést a G7-es partnerekben, elsősorban Japánban és az EU-ban, amelyek azonnal jelezték, hogy kivitelezhetetlennek tartják a felvetést.

Japán ezer szállal függ az Oroszországgal való kereskedelemtől, elsősorban az energia területén. A szigetország nem rendelkezik saját fosszilis, kitermelhető energiahordozókkal, ezért energiaellátása egyelőre – a függetlenedési szándékok ellenére – az import, nagy részben orosz földgázra és szénre támaszkodik. Az USA ötlete teljesen érthető módon drasztikus gazdasági és kereskedelmi reakciót váltana ki a Kreml részéről, ezért a szigetország azonnal jelezte, hogy részéről a vita máris lezártnak tekinthető, mivel soha nem fog beleegyezni.

Japán aláírta az orosz olajszankciót, majd azonnal meg is szegte azt

Az indoklás Magyarországon ismerős lehet: ha nincs orosz energiahordozó, veszélyben az energiaellátás biztonsága. Tokiónak persze elnézik az ilyesmit, senki nem csóválja a fejét, csak megértően bólogat.

EU: ez felér egy beismerő vallomással

Mostanra világosan kiderült, hogy a Kreml hosszú háborúra rendezkedett be, gazdasága egyáltalán nem roppant meg a várt módon, a szankciós törekvések viszont kifogytak a lehetőségekből.

Ha az EU belemenne az amerikai javaslatba, azzal gyakorlatilag is beismerné, hogy a 14 hónapja tartó szankciós politikája fabatkát sem ért, és inkább nulláról kell kezdeni az egészet, ezúttal drasztikusabb eszközökkel. Brüsszel azonban teljesen tisztában van ennek mind társadalmi, mind kohéziós következményeivel: az EU tagállamai kezdenek nagyon belefáradni az ukrajnai háborúba, az újabb és újabb szankciós csomagok összeállításakor pedig egyre nagyobb a perpatvar, sőt: egyre sűrűbben kell előrántani a vétókártyát is, amikor olyasmit akarnak bevezetni, ami katasztrofális hatással lehet egy-egy ország gazdaságára.

Az EU tehát szintén elutasítja a javaslatot, mondván: ha az eddigi szankciós rendszert egy teljes exporttilalommal cserélnék fel, az egy végeláthatatlan vitafolyamatot indítana el a gyorsaságáról amúgy sem túl híres európai bürokratikus rendszerben, ráadásul teljesen jelentéktelenné tenné a jelenleg érvényben lévő intézkedéseket.

A cikk eredetileg a makronom.mandiner.hu oldalon jelent meg.
Fotó: MTI/EPA/AP/Francisco Seco

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn