Európai Néppárt: Ukrajnát a NATO-ba

Szerző: | 2023. május. 11. | Geopolitika, Háború

Az Európai Néppárt elkötelezett Ukrajna NATO-csatlakozás iránt, és fel is szólította a védelmi szövetséget.

Ukrajna NATO-hoz való csatlakozásának kérdése jó ideje érzékeny téma. Ukrán részről a szándék megvan, viszont jelentős kockázatokat vet fel. Még 2008-ban a bukaresti csúcstalálkozón tett a NATO ígéretet arra, hogy Ukrajna végül csatlakozni fog.

A tavaly óta húzódó orosz–ukrán háború újra előhozta a kérdést, de az továbbra is feszültségeket hoz felszínre.

Az Európai Néppárt az elfogadott nyilatkozatában leszögezte, hogy a vilniusi és washingtoni csúcstalálkozókon elő kell készíteni az ukrán NATO-csatlakozás menetrendjét, hogy az a háború befejeződésével azonnal megkezdődhessen.

A NATO-n belül nem is az okozza a törésvonalat, hogy Ukrajna csatlakozhat-e egyáltalán. A különbség inkább abban van, hogy a szövetségnek konkrétabbá kellene-e tennie a tagságra tett fogadalmat.

A csatlakozás kérdése tavaly szeptemberig nyúlik vissza, amikor Ukrajna „gyorsított” csatlakozást kért. Miközben tehát a szövetségesek készülnek a júniusban Litvániában megrendezendő csúcstalálkozóra, Ukrajna próbál rájuk nyomást gyakorolni.

Az ukrán külügyminiszter, Dmitro Kuleba szavai viszont nem éppen ösztönzőleg hatnak a NATO-országokra, ugyanis kijelentette, hogy a NATO-nak politikai döntést kell hoznia, akár Vilniusban, akár az év végéig.

Az USA és Nyugat-Európa mindeddig igyekezett elkerülni a tagságról szóló vitát, ehelyett nagyobb hangsúlyt fektettek az ukrán fegyveres erőknek nyújtott támogatásokra. Néhány keleti szövetséges viszont épp azt szeretné elérni, hogy Ukrajna egyértelmű jelzést kapjon, és egyúttal szorosabb intézményi kapcsolatokat építsenek ki. Különösen a lengyelek vannak felfokozott hangulatban. 

A néppárti frakcióvezető, Manfred Weber kijelentette, hogy a NATO-nak fel kell készülnie arra, hogy a háború befejeződésével Ukrajna NATO-tag lesz. Szerinte ugyanis az orosz invázió után nem tudják elképzelni Ukrajnát Európa biztonsági szerkezetén kívül. Éppen ezért, tanulva a múltból kell, ki kell javítaniuk a hibákat, amelyeknek köszönhetően Ukrajna még nem NATO-tagállam.

Egyébként a háború kitörése óta nem csupán a NATO, de a mielőbbi európai uniós tagság is egyre többször merül fel északkeleti szomszédunk vonatkozásában.

Borítókép: 123rf

Eredetileg megjelent a Makronom.Mandiner.hu oldalán.

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn