Olaszország egymilliárd eurós szuverén alap létrehozását jelentette be

Szerző: | 2023. június. 8. | Geopolitika, Világgazdaság, Zöldenergia, Zöldgazdaság

A kritikus nyersanyagellátást igyekszik biztosítani a Giorgia Meloni miniszterelnök „Italy First” stratégiája mentén létrehozott pénzügyi alap. 

Olaszország bejelentette, hogy létrehoz egy egymilliárd eurós (mintegy 375 milliárd forintos) szuverén alapot, amely az általa stratégiai fontosságúnak ítélt vállalatoknak juttat finanszírozást. Ezzel is támogatva Giorgia Meloni olasz miniszterelnök elképzelését a hazai termelés megerősítéséről és a kulcsfontosságú ellátási láncok védelmének biztosításáról. 

Az alap az olasz ipari minisztérium közleménye szerint ösztönözni kívánja a nemzeti stratégiai ellátási láncok növekedését és konszolidációját a kritikus nyersanyagok beszerzése terén is.

1. ábra. Forrás: Bloomberg, OECD.

Az alap létrehozása része annak a törvénytervezetnek, amelynek célja a „Made in Italy” előmozdítása.

Az alap segíteni fog a nyugdíjalapok, a biztosítási szektor, az állami és magánszervezetek pénzügyi támogatásának becsatornázásában.

A kormány a nyilatkozat szerint ezzel együtt a hamisított termékek elleni szankciók szigorítását is tervezi. A törvénytervezet a szellemi tulajdon védelmének elősegítése érdekében a Made in Italy-termékek hivatalos logójának létrehozását írja elő.

A lépésre nem véletlenül éppen most kerül sor: Olaszország és az Európai Unió fokozza a Kína növekvő gazdasági befolyása elleni fellépését, különösen a kulcsfontosságú ellátási láncok esetében, a félvezetőktől a zöldenergiát hasznosító technológiákig. 

Olaszország támogatja továbbá egy uniós szuverén alap létrehozásának a tervét is, amely a blokk iparpolitikáját támogatná. Mindemellett tárgyalásokat is folytat az Európai Unióval arról, hogy az EU által odaítélt, de  fel nem használt Covid utáni újjáépítési forrásokat az energiaágazatot erősítő programokra irányítsa át, ami szintén Olaszország energiabiztonságának és önellátásának megerősítését szolgálná.

Borítókép: 123rf

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn