Mennyit ér 1000 dinár?

Szerző: | 2023. június. 16. | Infláció, Társadalom

A jelenlegi inflációs időszakban, amikor az árcédulák egyre csak növekednek, miközben a szerb jövedelmek nem tartanak lépést a magasabb költségekkel, sőt néha még a fizetések is visszaesnek, komoly kihívást jelent a bevételek és a kiadások egyensúlyba hozása. Szerbiában az emberek gyakran azzal szemléltetik az áremelkedést, hogy miből mennyit vehetnek meg 1000 dinárért (8,52 euróért, körülbelül 3300 forintért).

Miklós Hajnalka írása.

Mit is kaphatunk 1000 dinárért Szerbiában?

Nem sokkal ezelőtt 1000 dinárért lehetett kapni egy kilogramm csirke mellfilét, ami még az előző évben is csak 400 dinárba (1332 forint) került. Emellett lehetett vásárolni egy liter tej és joghurt kombinációt, amely összesen 200 dinár volt, és még egy magasabb minőségű kenyérre is futotta, aminek az ára nem érte el a 100 dinárt. (Az átszámítások során a szerb dinárt 3,33 forintnak vettünk.) 

De jutott még salátára, csokoládéra és rizsre is, hiszen korábban annak ára 120 dinár körül alakult kilogrammonként. Most a rizs a korábbi háromszorosába kerül, nem lehet 300 dinárnál olcsóbban találni. Ma a boltban fél kilogramm csirkemellfiléért 350, a joghurtért és tejért legalább dinárt, a kenyérért pedig már 150 dinárt kell adni.

Eddig csak az élelmiszerről beszéltünk, hol vannak még a tisztálkodási szerek, a háztartási vegyszerek? Vagyis, ha egy szerb háziasszonyt kérdezünk meg arról, hogy ma mit lehet kapni 1000 dinárért, a legtöbben azt válaszolják, hogy gyakorlatilag semmit, minimálisan valamit, vagyis csak egy zacskónyi apróságot.

Egy átlagos háromfős háztartásban a minimális fogyasztói kosár listáján szereplő élelmiszerek vásárlása nem teljesíthető anélkül, hogy ne kerüljön választás elé az ember:

vagy ezt veszem, vagy azt, mindkettőre már nem jut.

Nagy kalkulálást igényel, hogy minden, vagy legalábbis a legszükségesebbek beleférjenek a napi 1000 dináros vásárlásba.

Ha napokra leosztjuk mindezt, akkor sokszor súlyos lemondással kell szembesülnünk, ha csak napi ezer dinárunk van. Élelmiszert, tisztálkodó- és háztartási szereket sem tudunk ma már biztonsággal megvenni, még akkor sem, ha arra szorítkozik az átlagember, amire tényleg nagy szüksége van. Ugyanis a vásárlások után megmaradó fizetésüket a rezsiköltségek, a közműdíjak viszik el. 

A hét napjaira lebontva

A nagy üzletláncok árait figyelembe véve, és csakis a legolcsóbb termékek közül válogatva, ha a hétfőt a tejtermék és a tojás beszerzésének szenteljük, akkor a legolcsóbb, 2,8 százalékos zsírtartalmú tejért 135, az egyliteres joghurtért pedig 180 dinárt kell fizetni. A 10-es csomagolású közepes méretű tojás pedig 240 dinárba kerül. Már így is eljutottunk 555 dinárig, vagyis már csak egy fél kilogrammos túró fér bele a napi költségvetésbe, abból is a legolcsóbb, ami 330 dinár. Még talán jut egy félkilós fehér kenyérre is, ami 90 dinár, sőt, jó esetben találunk hatósági áras kenyeret is, ami 57 dinár.

kedd legyen az étolaj, a liszt és a cukor napja. Ma a boltokban a legolcsóbb napraforgóétolaj ára 212, a fehér liszt kilogrammja 85, a kristálycukoré pedig 115 dinár. Egy félkilós kiszerelésű makaróni 90, a 200 grammos ételízesítő 140, a 100 grammos fűszerpaprika pedig 310, és már el is értük a 952 dinárt, vagyis a visszajáró apróból vehetünk két csészére való instant kávét is.

Szerdán a tisztálkodószerek sorából, a legolcsóbb hajsampon 170 dinár, és ebből szerencsére nem kell minden héten vásárolni, ahogy a fogkrémből sem, ami 100 dinár, a szappan 60, a legolcsóbb toalettpapír két tekerccsel 180 dinár. A mosogatószer 170, a mosópor 1 kilogrammos kiszerelésben, mert csak annyira jut, 130 dinár. Öblítőre pedig vagy jut vagy nem, ugyanis az árak 250 dinárnál kezdődnek.

A csütörtök lehet akkor a zöldség napja.  A burgonya kilogrammja jelenleg 95, a káposzta 40, a vöröshagyma 130, a sárgarépa 70, a bab 330 dinár, és így is már elértük a 665 dinárt, vagyis vehetünk még egy kilogramm almát 80, narancsot 130 dinárért. Esetleg még egy-két körtét, vagy egy-két banánt a megmaradt 125-ért.

Az ilyen, napokra leosztott vásárlásban a péntek a húsok beszerzésére szánt nap lenne a leggyorsabb. A sertéslapocka a legolcsóbb ugyanis, annak is kilója 580 dinárba kerül, emellé vehetünk még fél kilogramm csirkecombot, ami 210, illetve fél kiló csirkeszárnyat, azt is akciósan, és még a visszajáróból sem marad egy fillér sem. A marhahús szóba sem jöhet, ugyanis annak kilója a legjobb esetben is 1100 dinár, a halak közül pedig a ponty a legolcsóbb, az 680 dinárba kerül.

Így szombatra maradna mindaz, amire még szükségünk van, a papír zsebkendőre, a borotvára, a tisztasági betétre, a mosogatószivacsra, a fertőtlenítőszerre, a vízkőoldóra…

Vasárnap pedig elméletileg megpihenhetnénk, de a számolás itt nem fejeződik be, hiszen az említett kiadásokba nem kalkuláltuk bele a ruházatot, a szórakozást, az utazási költségeket, a gyógyszereket, gyermek esetében pedig az ő ápolására, tanulására és ellátására szolgáló szereket és eszközöket sem.

A cikk eredetileg megjelent a Mandiner Makronóm Rovatában.

Címlapfotó:123rf.com

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn