Szerbiai áremelkedés: rekord magas a fogyasztói kosár értéke, az átlagfizetés pedig csökken

Szerző: | 2023. július. 4. | Geopolitika, Társadalom

Szerbiában az átlagos fogyasztói kosár értéke jelentősen nőtt 2022-ben, miközben az átlagfizetés csökkent, ami a lakosság megélhetését nehezítette. Az ország az egy főre jutó bruttó hazai termék alapján Európában a negyedik legszegényebb, csak Bosznia-Hercegovina, Albánia és Észak-Macedónia előzi meg.

Miklós Hajnalka írása a Makronómon.

Aggasztó adatok várhatók az év végén Szerbiában a fogyasztói kosarat illetően, ugyanis az ottani bel- és külkereskedelmi minisztérium napokban közzétett szeptemberi adatai alapján az átlagos fogyasztói kosár 89 866 dinárt (765 eurót, 306 ezer forintot) tett ki, ami 1583 dinárral, azaz 1,8 százalékkal több, mint egy hónappal korábban, augusztusban, és azóta az árak csak növekedtek.

Mint ahogy arról a szerb köztelevízió beszámolt,

az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest 14,9 százalékkal lett drágább az átlagos fogyasztói kosár, miközben az átlagbér Szerbiában az augusztusi fizetéshez képest visszaesett.

A szeptemberi minimális fogyasztói kosár értéke 46 652 dinár (397 euró, 158 ezer forint) volt, ami 15,8 százalékkal magasabb érték, mint a múlt év szeptemberi.

Amíg az átlagos fogyasztói kosár megvásárlásához az átlagfizetés 1,2-szeresére volt szükség Szerbiában, addig a minimális fogyasztói kosárhoz elég volt annak 61 százaléka.  

Városokra lebontva, tavaly szeptemberben a vásárlóerő Belgrádban, Újvidéken, Nisben és Kragujevacban mutatott átlagon felüli eredményeket, ami nem rendkívüli, hiszen az ország legnagyobb településeiről van szó, ide koncentrálódik a vállalatok többsége is. Ám a többi városban a havi átlagbér ugyan lefedte a minimális fogyasztói kosár költségeit, de az átlagos fogyasztói kosárhoz – mint az összesített adatokból is láttuk – messzemenően nem volt elég.

A szerbiai Köztársasági Statisztikai Hivatal (Republički zavod za statistiku) adatai alapján az átlagfizetés Szerbiában  szeptemberben 74 981 dinár (639 euró, 255 ezer forint) volt, azzal a kiegészítéssel, hogy a mediánátlagbér szeptemberben 57 392 dinár (489 euró, 195 ezer forint) volt, vagyis a foglalkoztatottak több mint 50 százalékánál a havi járandóság nem haladta meg ezt az összeget.

Az árnövekedés mumusa

2022 decemberétől a statisztikai hivatal adatai alapján az árak folyamatosan emelkedő görbét mutatnak. Az általuk a napokban közzétett adatok alapján novemberben (októberhez képest) a használati tárgyak és szolgáltatások ára átlagban egy százalékkal nőtt, azzal, hogyha figyelembe vesszük, mi mennyibe került 2021 novemberében, jóval nagyobb, 15,1 százalékos drágulást tapasztalunk, 2021 decemberéhez képest pedig 14,6 százalékos inflációt. 

Novemberben az éttermek és szállodák árai emelkedtek a legnagyobb mértékben, mégpedig 1,7 százalékkal, a ruházat 1,3, az élelmiszer 1,2, a rezsiköltségek, a közműszolgáltatások, a tömegközlekedés és a karbantartás 1 százalékkal kerül többe, míg az alkoholos italok, a dohányáru, a sport és a kulturális szolgáltatások, azaz a szabadidős tevékenységek, az egészségügy és az oktatás 0,5, a kommunikáció pedig 0,1 százalékkal drágult.

Ekkor még más termékek és szolgáltatások áremelkedése nem volt tapasztalható, de helyben már most érzékelhető, hogy decemberben sem stagnálnak az árak, januártól pedig – a bejelentések szerint – drágul a villanyáram, ennek kapcsán pedig újabb áremelkedésre lehet számítani szinte minden területen.

Szerbia lett Európa negyedik legszegényebb országa

Az egy főre jutó bruttó hazai termék és az egy főre jutó egyéni fogyasztás alapján 

Európában Szerbia a negyedik legszegényebb ország, amelynél csak Bosznia-Hercegovina, Albánia és Észak-Macedónia van nehezebb helyzetben,

legalábbis az Eurostat Európai Statisztikai Hivatal legutóbbi, 2021-re vonatkozó adatai alapján.

Szerbiában az egy főre jutó hazai termék a 2022-ben 55 százalékkal az Európai Unióban átlagnak számító összeg alatt volt, míg az egyéni fogyasztás 47 százalékkal volt kisebb, mint az EU-ban. Ráadásul ebben az esetben az árszínvonal különbségét is figyelembe veszik az összehasonlításnál.

Érdemes összevetni, hogy tavaly Luxemburg és Írország állt a legjobban az egy főre jutó GDP alapján, s miközben Magyarország a középmezőnyben volt, addig Szerbia (mint említettük) hátul kullog, ahogyan az az alábbi ábrán látható.   

Az eredeti cikk a Mandiner Makronóm oldalán jelent meg.

Címlapfotó: 123rf

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn