Ammóniakiszivárgás Szerbiában: több mint 50 sérült és környezeti veszély a Nišava folyónál

Szerző: | 2023. július. 5. | Társadalom, Zöldenergia, Zöldgazdaság

Egy tehervonat kisiklott Kelet-Szerbiában, és mintegy 20 tonna ammóniagáz szabadult ki, ami miatt több mint 50 embert szállítottak be mérgezéses tünetekkel. A Nišava folyóban növekvő ammóniaszint miatt az ivóvíz fogyasztása és a horgászat is tilos lett a környéken.

Miklós Hajnalka írása a Makronómon.

Emlékeztetőül: a Nis-hez közeli Pirottól mintegy tíz kilométerre, Staničenje (Sztanicsenye) falunál siklott ki vasárnap (december 25-én) délután a Dimitrovgrad–Nis között közlekedő tehervonat, amely Bulgáriából nyersanyagot szállított Šabacba. 

A húsz vagonból négy felborult, egyből pedig jelentős mennyiségű, első becslések szerint 20 tonna ammóniagáz szabadult ki. A környező településeken, Pirotban, Bela Palankában és Nisben is méréseket kezdtek, de miután Pirot van a vonatbalesethez a legközelebb, a településen rendkívüli helyzetet rendeltek el, így két napig nem működtek a tanintézmények.

Kelet-Szerbiában felborult egy ammóniát szállító tehervonat

Következményként a mérgező gáz kiszabadult, és több mint ötven embert szállítottak be a helyi kórházba (Pirotba és a Nisi Klinikai Központba) mérgezéses tünetekkel. Pirotban rendkívüli helyzetet rendeltek el. December 26-án a mintegy 50 ezer fős kisvárosban természetesen sem az óvodák, sem az iskolák ésaz állami intézmények nem működtek.

A piroti válságstáb szerdai döntése alapján a helyi óvodákban és iskolákban tegnap már folytatódhatott a tanítás, ugyanis az országos Dr. Milan Jovanović Batut Közegészségügyi Intézet és a Környezetvédelmi Intézet méréseinek adata alapján a város területén az ammónia jelenléte a levegőben a megengedett határ alatt alakult.

Staničenjén, Sopoton és Crvenčevón, ezekben a Pirothoz tartozó falvakban ugyanakkor továbbra is szünetel a tanítás, ugyanis azok nagyon közel vannak a vonatbaleset helyszínéhez.

A szerb környezetvédelmi minisztérium közleménye szerint Pirot területén az ammónia jelenléte a levegőben nem emelkedett, vagyis a szerda reggel 7-kor mért eredmények szerint 7 g/m³ ammónia volt a levegőben, míg egy nappal korábban ez az érték 9 g/m³-t mutatott. 

A kén-dioxid mennyisége sem nőtt, illetve a szuszpendált részecskék jelenléte is jelentősen csökkent, habár egy nappal korábban az is meghaladta a megengedett mennyiséget. Szerdán azonban már jóval a határérték alatt alakult.

Habár a levegőben az ammóniamennyiség csökken, ez nem mondható el a Nišava folyóról,

ugyanis nap mint nap egyre több ammónia mutatható ki a vízből vett mintákban, különösen a Prosek hídnál, a Pirot és Nis közötti út mellett.

Éppen ezért az országos közegészségügyi intézet ajánlása szerint nem fogyasztható a folyó közelében található fúrt kutakból származó ivóvíz. Megtiltották a sporttevékenységeket és a horgászatot is a Nišava mellett, annak ellenére, hogy a folyó szaga és a színe sem változott.

A levegő paramétereire hivatkozva szerdán megnyitották a forgalom előtt a Nis és Dimitrovgrad közötti autópálya piroti szakaszát, így már zavartalanul zajlik a közlekedés a 10-es út teljes szakaszán.

Az eredeti cikk a Mandiner Makronóm oldalán jelent meg.

Címlapfotó: shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn