Nem engedik be Kínába az EU-s főképviselőt

Szerző: | 2023. július. 5. | Geopolitika, Kiemelt, Világgazdaság

Josep Borrell tervezett látogatását a kínai vezetés indoklás nélkül törölte. Persze lehet tudni, mi áll a döntés mögött.

Átok ül az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének tervezett kínai látogatásán. Áprilisban pozitív COVID-tesztje miatt volt kénytelen elhalasztani útját, most azonban Peking mondta le látogatását, mégpedig minden indoklás nélkül.

Borrell a tervek szerint július 10-én utazott volna Kínába, hogy „stratégiai kérdéseket” vitasson meg ottani kollégájával, Kína azonban érezhetően ingerült lett a kilincset egymásnak adó európai politikusok „elvárásaitól”, miközben az Európai Unió immár gazdaságbiztonsági stratégiája részévé tette az értelmezhetetlen „kockázatmentesítés” kifejezést, amely a gyakorlatban a kínai kereskedelmi kapcsolatok fokozatos leépítését célozza meg.

Áprilisban Borrell – betegsége miatt meghiúsult látogatásának – tervezett beszédét így is elérhetővé tette. Ebben még igen harciasan (és a német külügyminiszter otromba stílusához hasonló módon) rázta öklét Kínára, mondván, az EU és az ázsiai gigász bizalmi kapcsolata attól függ, mire tudja rávenni Peking Moszkvát az ukrajnai háború ügyében. Ezt tetézte Brüsszel első felindulásból „leválásnak”, majd „kockázatmentesítésnek” nevezett terve, amelynek hallatán Kína egyértelművé tette:

ha az EU ragaszkodik hozzá, az neki fog fájni a legjobban.

Borrell május végén már tompítani igyekezett az EU–Kína feszültséget, és minden lehetséges helyen azt kommunikálta, hogy az uniónak esze ágában sincs leválni a kínai kereskedelemről, mindössze a „kockázatmentesítés” jegyében igyekszik alternatív megoldásokat is találni. „Az EU-ban senki sem kíván teljes mértékben leválni Kínáról, hiszen napi szinten 2,3 milliárd euró értékű kereskedelem bonyolódik le a két fél között, inkább a Kínától való túlzott függőségek csökkentésére törekszünk” – jelentette ki, hozzátéve, hogy az EU-s gazdaságbiztonsági stratégia éppen ezt állítja középpontba. Úgy tűnik, ez sem nyerte el teljes mértékben Peking tetszését.


Kína nem indokolta ugyan a látogatás törlését, az azonban világos, hogy Peking most unta meg a diplomáciai könnyed játékot, és válaszul a folyamatos kereskedelmi, gazdasági provokációkra, keményebb lépésekre szánta el magát. A héten úgy döntött, a fenyegetésekre fenyegetéssel válaszol, és bejelentette, hogy

korlátozni fogja a kritikus ásványi anyagok, első körben a gallium és a germánium exportját.

Az EU a számára létfontosságú gallium 71 százalékát, míg a germánium 45 százalékát szerzi be Kínából, így nem nehéz értelmezni, mit jelent a zöldátállás lázában égő, de nyersanyagban meglehetősen csehül álló unió, valamint Európa chipgyártása, távközlési tervei és elektromos járműipara számára a döntés.


Borrell hivatala zavarba jött a látogatás törlésének hírére, és egyelőre nem kommunikálja a kínos epizódot. Az EU és Kína közötti párbeszéd tervezetten szeptemberben folytatódhat, ám mivel a feszültség egyre tapinthatóbb a két fél között, addigra ismét változhat a helyzet. Brüsszel mindenáron még az idén szeretné tető alá hozni a csúcsvezetői tárgyalásokat, de tekintve, hogy az amerikai pénzügyminiszter, Janet Yellen is (április óta) mostanáig várt arra, hogy eljusson Kínába, és tárgyaljon a kétoldalú gazdasági kapcsolatokról, elképzelhető, hogy a brüsszeli elitet Peking egyszerűen a parkolóba tessékeli.

További értesítésig.

Forrás: Mandiner/Makronóm
Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn