Elképesztő népszerűségre tesz szert a jégkorong az arab világban

Szerző: | 2023. július. 5. | Társadalom

Új sportág hódítja meg az arab sportrajongók szívét. Nem a labdarúgásra, a kosárlabdára vagy a kézilabdára gondolunk, ezek mára mindennaposak a térségben, hanem egy „téli sportra”, a jégkorongra, amelynek a Közel-Keleten egyre nagyobb a szurkolótábora.

A jégkorong hazája földünk északi fele, az Egyesült Államok, Kanada, Oroszország, a skandináv államok, ahol hajdanán télen a befagyott vízfelületek kiváló lehetőséget kínáltak arra, hogy a korcsolyázó fiatalok ütővel kergessék a korongot és parádés gólokat lőjenek.

Nagy nevek jelennek majd meg az arab hokiklubokban is

Jó pár évtizede a technika fejlődésével már nem kell hideg időjárású országnak lenni ahhoz, hogy bárhol kialakítsanak műjégpályát. A jeges sportok demokratizálódtak, amit a jégkorongéletben nagyszerűen példáz az olyan nemzetek feltörése, mint Csehország vagy Szlovákia.

Ne feledkezzünk meg magunkról sem, hiszen időről időre mi is ott vitézkedünk az elitkörben.

De hogy az arabok is rajonganak a jégkorongért, azt nem sokan gondolták volna – írta a The New Arab, az Al-Araby Al-Jadid pánarab napilap angol nyelvű változata. A sivatag és a jég egymástól távoli fogalom, ennek ellenére a Közel-Keleten nagy léptekkel fejlődik ez a sportág is. Attól még messze állunk, hogy a szaúdi el-Áttihád csapatába szerződött volt Real Madrid-labdarúgósztár, Karim Benzema évi kétszázmillió eurós (74 milliárd forintos) szerződését valaki a jégkorong világából túlszárnyalja, de az biztos: nagy nevek jelennek majd meg az arab hokiklubokban is.

 A csapatukat buzdító szurkolósereg

Ha az arabok jó üzletet szimatolnak, akkor könnyen megnyílik a pénztárcájuk. A közel-keleti olajmonarchiák pedig nem garasoskodnak akkor, amikor egy közönséget vonzó sportágat kell otthon meghonosítaniuk. A jégkorong ilyen, nem kell sokat várni arra, hogy egy arab csapatban vagy az edzői padon megjelenjenek az amerikai, kanadai, orosz játékosok és trénerek. Sőt, már ezekből az országokból érkeznek haza a kettős állampolgárok, hogy segítsék az otthoni jégkorong elterjedését.

Az arab országokban zajló labdarúgó-, kosárlabda- és kézilabda-mérkőzéseken már megszokott a csapatukat buzdító lelkes szurkolók látványa. Most már a jégkorongmeccseken is tapasztalhatunk hasonló jeleneteket.

Ez pedig azt tükrözi a The New Arab lap szerint, hogy a nagyrészt sivatagi régióban a sportág egyre népszerűbb.

 Rendszeres lesz a helyi jégkorongkupa

Tizenöt év szünet után az idén tavasszal Kuvait adott otthont a második Arab Cup of Ice Hockey-nak, az Arab Jégkorongkupának. Az első torna házigazdája még 2008-ban az Egyesült Arab Emírségek volt, akkor Abu-Dzabiban rendezték meg a viadalt. Aztán hosszú évekig azért nem került sor a rendezvényre, mert az egész térségben az „arab tavasz” dühöngött, az az időszak politikailag igencsak ingatag volt. Az idei májusi eseményen Algéria, Szaúd-Arábia, Bahrein, Egyiptom, Omán, Tunézia és Libanon vett részt. A kupát Libanon nyerte meg a házigazda, Kuvait ellen. A szervezők ígéretet tettek arra, hogy a tornát ezentúl évente megrendezik – számolt be róla az arab napilap.

Az utóbbi esztendőkben a melegebb országok, köztük az Öböl menti gazdag olajmonarchiák, valamint Marokkó és Algéria számos jégpályát építettek – magyarázta Karim Kerbouche, az algériai jégkorong egyik vezetője. A sportág fejlődése kezdi meghozni a gyümölcsét – tette hozzá a The New Arabnak nyilatkozva. A Nemzetközi Jégkorongszövetség 83 országot tömörít, ezek közül 58 szerepel a nemzetközi ranglistán. Az Egyesült Arab Emírségek a 39., Kuvait pedig az 50. helyen áll. Valószínűleg egy darabig nem fogják megszorongatni a jelenlegi világbajnokot, Kanadát, de azért a titkos álmaik között még ez is szerepelhet.

Szaúd-Arábia téli játékokat szervez
Hogy mennyire hódít a téli sport az arab világban, arra jó példa, hogy tavaly októberben Szaúd-Arábiát választották meg a 2029-es Ázsiai Téli Játékok rendezőjének. Így a térség országai közül elsőként szervezheti meg a téli versenyeket. A sporteseményt egy ma még nem létező településen tartják meg. A szaúdiak 500 milliárd dollárból terveznek egy futurisztikus hatalmas kiterjedésű várost, Neomot, amelynek az egyik régiója, Trojena a tervek szerint már 2026-ra elkészül. Ez a település ad majd otthont a téli játékoknak. Neomot a tervezői 170 kilométer hosszú vonalként képzelték el Szaúd-Arábia északnyugati részén.
Trojenában egy egész évben üzemelő télisport-komplexumot hoznak létre. A sivatagi királyság hamarosan a téli sportok kiváló terepe lesz – ebben bíznak a szaúdiak. Az ázsiai játékok az ország hegyvidéki részén valósul meg. Ebben a térségben télen a hőmérő higanyszála nulla Celsius-fok alá süllyed, tehát fagypont körüli a hőmérséklet. Az Akabai-öböltől nagyjából 50 kilométerre keletre fekszik a még nem létező falu. Építenek majd ide mesterséges édesvizű tavat, vendégfogadókat és luxusszállodákat is.
Szaúd-Arábia terveit számos építőipari szakember kifogásolta. Szerintük a projektben tervezett létesítmények és települések kivitelezéséhez minimum ötven évre lenne szükség. Ehhez képest a szaúdiak már 2030 előtt fel akarják húzni Neom egyes részeit.
Emellett az országot rengeteg bírálat érte, hogy minél több sportrendezvény szervezési jogát igyekeznek megszerezni. A kritikusok szerint Szaúd-Arábia „sportmosást” hajt végre, ami azt jelenti, hogy a látványos és nagy horderejű sportrendezvények megszerzésével csak az célja, hogy ily módon javítsa a nemzetközi imázsát. Szerveztek itt már profi nehézsúlyú ökölvívódöntőt, első osztályú golfversenyeket, Forma–1-es futamokat és a spanyol labdarúgó-szuperkupa is visszajár ide.
De kétségtelen, hogy a legnagyobb dobás még hátravan: Görögországgal és Egyiptommal is közös pályázatot terveznek benyújtani a 2030-as labdarúgó-világbajnokságra, amely három földrészen – Európában, Afrikában, Ázsiában – valósulna meg.

Címlapfotó: 123rf.com

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn