Eredeti kép: https://www.bfmtv.com/politique/gouvernement/soulevements-de-la-terre-quel-est-ce-collectif-et-que-lui-reproche-le-gouvernement_AN-202306210569.html

Betiltották A Föld lázadói francia környezetvédelmi szervezetet

Szerző: | 2023. július. 7. | Klímaváltozás, Társadalom, Világgazdaság, Zöldgazdaság

A francia minisztertanács a múlt héten szokatlan lépésre szánta el magát: betiltotta a Les Soulèvements de la Terre, A Föld lázadói környezetvédelmi szervezetet. Párizsban emberemlékezet óta nem volt példa arra, hogy ilyen súlyos intézkedést foganatosítsanak baloldali tömörülés ellen.

Mint ahogy arra számítani lehetett, Gérald Darmanin belügyminiszter beterjesztésére a francia minisztertanács betiltotta a környezetvédő szervezetet, a Les Soulèvements de la Terre-t, A Föld lázadói baloldali szélsőséges tömörülést, amely az utóbbi időben minden megmozdulásán erőszakot szított a rendőrség ellen zöldkövetelések ürügyén. Az indoklás szerint a mozgalom által elkövetett cselekmények arra irányultak, hogy az állam fennhatóságát megkérdőjelezzék, a közrend fenntartására kivezényelt rendőröket előre megfontolt szándékkal támadják és a tulajdon biztonságát is veszélyeztessék.

A Föld lázadói zöldbe csomagolták az erőszakot

Magyarán ökoterrorizmusról van szó. A Föld lázadóinak környezetvédelmi köntösbe csomagolt erőszakos akciói az állami berendezkedés, a kapitalizmus intézményei ellen irányultak, veszélyeztették az azt védők testi épségét, és kárt okoztak más tulajdonában. Mindezt jó előre megtervezték, kiprovokálták az erőszakos fellépést, és felkészültek az ellencsapásokra is.

„Senki nem állhat a törvények felett – emlékeztetett a minisztertanács döntésről kiadott közleménye –, még a környezet védelme sem, különösen nem, ha azt egy kisebbség fegyverként használja.”

Viszont visszaadta a jogot a rendfenntartó szerveknek, hogy eggyel több fegyverük legyen, ha ilyen radikális környezetvédőkkel van dolguk.

A francia hírszerző szolgálatok – amelyek ugyanúgy megfigyelik a radikális környezetvédőket, mint a terrorgyanús személyeket – az egyik feljegyzésükben leszögezték, hogy A Föld lázadói olyan struktúrákat építenek ki, amelyek normalizálják az erőszakot – írta a Le Figaro. A most betiltott szervezetnek az ellenőrzését csak erősíteni fogják. Bár nemrég alakult mozgalomról van szó, mégis jelentős szerepet játszik az erőszak a működési módszereik megtervezésében, terjesztésében és elfogadásában. Ezzel pedig bátorítják és elősegítik a környezetvédelmi és ultrabaloldali mozgalmak radikalizálódási folyamatát – állt a dokumentumban.

A Föld lázadói már jelezték, hogy az államtanács bíráihoz fordulnak fellebbezésükkel. A mintegy 230 fős jogi testület akár közigazgatási szervek által hozott rendelkezéseket is felülbírálhat. Maga a feloszlatás nem szüntette meg varázsütésre azokat a problémákat, amelyek ellen A Föld lázadói a sajátos eszközeikkel küzdöttek. Az állam egyszerűen azt az üzenetet akarja közvetíteni, hogy 

az intézményesített erőszak még az esetleges jó szándék leple alatt is elfogadhatatlan 

– állapította meg írásában a Le Point francia hetilap.

Az állam hitelessége forog kockán

A rendőrségnek és a csendőrségnek végre szilárd jogalapja lesz, amelyre támaszkodva beavatkozhatnak, ha a fekete és vörös színű zöldlégiósoknak eszébe jutna, hogy a feloszlatott mozgalom álarca mögött, minden tiltással szembeszegülve, újból bűncselekményt kövessenek el. 

Még a klímavédelmi tétlenségre való hivatkozás sem igazolhat mindent. 

Az állam hitelessége forog kockán, nem beszélve az emberek és a vagyon biztonságáról – szögezte le a magazin –, beleértve a frontvonalba küldött rendőrök és csendőrök biztonságát.

A Les Soulèvements de la Terre azzal sem törődött, hogy az elmúlt hónapokban visszafogja magát, Franciaországban számos erőszakos tüntetésért tartották felelősnek, amelyek mindegyike véres összetűzésbe torkollott. Ez nyilván azzal függ össze, hogy az ultrabaloldali, anarchista Black Bloc-osok szorosabbra fűzték a kapcsolataikat A Föld lázadói szervezettel. A feloszlatás előtti hétvégén a Maurienne-völgyben az aktivisták a tervezett Lyon–Torino-vasútvonal ellen tiltakoztak. Az összecsapásokkal tarkított akció során a rendfenntartó erők több tagja megsebesült.

Az ilyen jellegű akciók egyértelműen cselekvésre késztették a francia kormányt. A belügyminiszter két hónapja vár erre a rendeletre. A Sainte-Soline-ban (Deux-Sèvres) a Les Soulèvements de la Terre által szervezett és március 25-én elfajult, víztározók elleni tiltakozás nyomán a radikális környezetvédők ellen Darmanin miniszter már meglebegtette ezt a fenyegetést. 

Itt valóságos csata bontakozott ki A Föld lázadói és a rendőrség között. 

A Le Figaro napilap szerint állítólag a kormányfő, Élisabeth Borne állt a hezitálás mögött, ő óvatoskodott a határozott lépés megtételével, de az újbóli erőszakos akciókat látva elfogadta a döntést.A Les Soulèvements de la Terre vezetői természetesen elítélték a „politikailag rendkívül motivált feloszlatást”. De vajon a döntéssel végleg eltűnik a szervezet? Aligha. A honlapját blokkolhatják, a jövőbeni tüntetéseken a nevét el kell tüntetni a szórólapokról és a transzparensekről. A Föld lázadói nem egy egyesület. Különböző helyi vagy országos struktúrákat tömörít, az akcióinak megfelelően. Előre látva, hogy ez a rendelet meg fog születni, a mozgalom néhány nappal ezelőtt a következő üzenetet tette közzé:

„A Föld lázadói mozgalom nem oszlatható fel, mert sokrétű és élő. Nem lehet feloszlatni egy mozgalmat, nem lehet feloszlatni egy lázadást.”

Címlapfotó forrása:

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn