Az EU nem akar leszokni az orosz energiáról

Szerző: | 2023. július. 10. | Háború, Hazai, Kiemelt, Zöldenergia, Zöldgazdaság

Meghökkentő, de a fogadkozások ellenére az orosz energiahordózók vásárlásával még mindig 18,4 milliárd dollárt fizettek az EU-s tagállamok Moszkvának. Mindezt az idén, fél év alatt.

A háború kitörése óta az orosz szén importja teljesen megszűnt, Moszkva fosszilis tüzelőanyagból származó bevétele pedig 90 százalékkal csökkent az unióból. Az orosz olaj és a gáz még így is elképesztő összegért érkezik Európába.

A Visual Capitalist ábrája tömören foglalja össze a lényeget: a 2023 januárja óta orosz energiát vásárló országok közül (a korlátlan partnerség mellett a nyomott árnak is köszönhetően) Kína továbbra is legnagyobb importőr. 2023 első félévében 30 milliárd dollárért vásárolt fosszilis tüzelőanyagot Moszkvától.

Kínát az Európai Unió követi, amely idén eddig 18,4 milliárd dollár értékben vásárolt Moszkvától gázt és olajat. Összehasonlításképpen:

az EU nagyjából ekkora összeget szavazott meg 2023-ra az ukrán segélyekre, amelyek segítenek lélegeztetőgépen tartani az államot.

Nem csak Magyarország

India a bronzérmes, Törökország a negyedik, egyben az egyetlen európai állam, amely 10 milliárd dollár feletti értékben vásárolt hat hónap alatt Oroszországtól.

Magyarország a nyolcadik helyen áll 1,9 milliárd dolláros importtal, ebből 800 millió dollárt nyersolajra, 1,1 milliárd dollárt pedig földgázra költött.

Mielőtt bárki felhördülne: Szlovákia megelőz bennünket a listán 2 milliárdos importtal, közvetlenül utánunk pedig Belgium következik, mindössze 100 millió dollárral elmaradva. De ott vannak a top 20-as összesítésben a spanyolok 1,7 milliárdos, a hollandok 1,5 milliárdos, az olaszok 1,2 milliárdos, vagy a csehek az 1 milliárd dolláros megrendeléseikkel.

Fotó: 123rf
Forrás: Mandiner/Makronóm

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn