Mi kell Európa sikeréhez? Lássuk!

Szerző: | 2023. július. 19. | Geopolitika, Társadalom, Világgazdaság

Friss elemzést tett közzé az EY elemző és tanácsadó cég néhány napja, amiben az európai befektetési potenciálokról esett szó. A kutatás egy online felmérés segítségével készült, melynek során magas rangú nemzetközi cégvezetőket  kérdeztek meg.

EY (korábban: Ernst&Young) European Investment Monitor (röviden EIM) kiértékelte a közvetlen külföldi befektetések tendenciáit, amely saját fejlesztési adatbázis segítségével készült el. Ez megengedi, hogy 44 különböző ország 2022. évi bejelentésű projektjei megtekinthetőek legyenek. Európa vonzerejét a nemzetközi döntéshozók körében végzett online felmérés segítségével vizsgálták. Az Euromoney-hoz volt köthető a 2023 év eleji adatgyűjtés, mely 508 internacionális magas rangú vezető véleményét mérte fel azzal kapcsolatosan, hogy mit gondolnak Európa vonzerejéről.

A felmérés megmutatja, hogy

Európában jelenleg egy felfogásbeli változás figyelhető meg: prioritások és érdekek változnak, a nemzetközi versengések pedig fokozódnak.

A vállalkozások az előnyeik maximalizálása érdekében törekednek stratégiáik átalakítására, mivel olyan forradalmi digitális technológiák, mint a generatív mesterséges intelligencia, valamint a fenntarthatósági követelmények új értékmodellek lehetőségét nyitják meg.

Előrelátható rizikók

A válaszadó vállalatvezetők a befektetéseiket befolyásoló három legfontosabb tényezőként leggyakrabban az emelkedő kamatokat és kedvezőtlen finanszírozási lehetőségeket említették (45 százalék). Ezután következik az infláció és annak hatása a fogyasztásokra. A válaszolók több mint egyharmada emellett a magas államadósságot, a szűkös munkaerőpiacot és az ellátási láncokat is említette.

Intézeti kommentár: Az energiaköltségek a listán csak a nyolcadik helyen szerepelnek (csaknem 30%), ami meglepő lehet az elmúlt egy év gazdasági történéseit nézve. Fontos azonban megemlíteni, hogy az energiaárak enyhültek a felmérés időpontjára, és csökkentek a világpiaci energiaárak. Ezenkívül tény, hogy az energiaárak nem mindenhol ugyanúgy emelkedtek. Az energia kisebb szerepét az is befolyásolhatja, hogy a vállalkozók hosszútávon az energia árának mérsékelődésében reménykednek. Ezzel együtt nyilvánvaló, hogy a beruházási döntések nem egyetlen dolog által meghatározhatók, hanem a munkaerő, az adóztatás, valamint az infláció és hatásai is befolyásolják ezeket.

Az ütőképességet visszahúzó mutatók

A kutatásban azokat a vállalatokat kérdezték, amelyek azzal számolnak, hogy csökken Európa vonzereje, ezáltal kiderítsék mi indokolja ezt az előrejelzést. Szerintük elsősorban a politika instabilitása (74 százalék) és a termelés költségeinek növekedése (53 százalék) a legbefolyásolóbb. Az előbbi valószínűleg a szomszédunkban dúló háború elhúzódása miatt alakult ki. A különféle szabályozásokkal és a képzett munkaerő kisajtolásával összefüggő félelmek (37-37 százalék) következnek a sorban. Kiemelendő, hogy a megkérdezettek közül csak 41 személy adott választ erre a kérdésre, tehát csak ők gondolják úgy, hogy Európa versenyképessége csökkenni fog.

Intézeti kommentár: Az ESG (környezeti, társadalmi és vállalatirányítási) szempontok szigorodása miatt a vállalatok aggodalmaik között kiemelt helyet tulajdonítanak a növekvő szabályozói terheknek. Mivel a kiadások egyre csak nőnek, így az energiára szánt és egyéb költségek ezentúl is meghatározóak a döntések meghozatalakor, az ezt megelőző kérdés válaszaival eltérően.

Miként változik a közeljövőben a befektetők tevékenysége Európában?

A válaszadó vezetők 64 százaléka tervezi az európai jelenlétük növelését a következő három évben a kutatás-fejlesztés területén. Viszont jóval kevesebben, csupán 33 százalék tervezi a gyártási folyamatok bővítését. E trend kettős következményeivel számolhat Európa: a technológiai fejlesztések általában kevés, de magasabb hozzáadott értékű munkahelyeket teremtenek, ezzel szemben a gyártási kapacitás növelése általában több, de alacsonyabb képzettségű munkahelyeket hoz létre.

Amennyiben a gyártás nem kerül méginkább előtérbe, akkor Európa minden bizonnyal elveszíti az ellátási láncok újratervezésének lehetséges előnyeit, és nehéz lesz stratégiai autonómiát kialakítania a növekvő geopolitikai feszültségek világában. Több erőfeszítésre van szükség annak érdekében, hogy vonzó legyen a gyártótevékenység számára, és ne csak az alacsonyabb költségű országokba vonzza a beruházásokat.

Hogyan lehetne Európa versenyképesebb?

A kutatás mutatói azt jelzik, hogy a befektetők derülátóan tekintenek Európa kilátásaira. A versenyképességet növelő kormányzati intézkedések listáján az első helyen a csúcstechnológiai iparágak és az innováció támogatása áll (26 százalék). Ezután következik a kis- és középvállalkozások (kkv-k) támogatása, mivel ez a szegmens is kulcsfontosságú az innováció szempontjából. Ezt követi a szabályozási környezet naprakészen tartása, különösen az új technológiák vonatkozásában.

Az eredeti cikk megtalálható ezen a linken.

Címlapfotó: shutterstock.com

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn