A Szerbiában történt vérengzés rávilágított: túl sok fegyver van a polgároknál

Szerző: | 2023. július. 24. | Társadalom

Májusban Belgrád központjában, Vrácsár községben 14 éves fiú az általános iskolájában meggyilkolta nyolc osztálytársát, hat továbbit pedig megsebesített. Ez felül végzett az iskola gondnokával, és rálőtt egy tanárnőre is, majd feladta magát. Fontos tudni, hogy a Balkánon a lakosság kilencszer több fegyvert birtokol, mint amennyi a hadsereg és a rendőrség állományában megtalálható, ami súlyos problémákat jelenthet. Itt az élő példa.

Miklós Hajnalka írása.

A 14 éves fiú maga telefonált a rendőrségnek. Mint kiderült, heteken keresztül tervezte tettét, végül a május elsejei hosszú hétvége utáni napot, pontosabban 3-át választotta kegyetlen tettéhez. A történelmi kabinetet választotta ki, ugyanis közel van az iskola bejárati ajtajához. Pontos tervet készített: hogyan, hol és miként mozog majd tette közben.

A fiú által készített tervrajz

Szerda reggel alig valamivel 9 óra előtt már bekövetkezett a vérengzés. Egy 2009-es születésű fiú döntött úgy, hogy végez azokkal, akik valaha bármikor bántalmazták őt. Ahogy Veselin Milić, a belgrádi rendőrfőnök a tragédia utáni sajtótájékoztatón elmondta, a fiú vallomása szerint minden részletet gondosan előre megtervezett, még azoknak az embereknek a listáját is elkészítette, akik ellen végül fegyvert használt.

Két fegyvert vitt magával, egy 9 milliméteres és egy kiskaliberű pisztolyt, mindkettő az édesapja nevére lett bejegyeztetve. Több töltényt is magával vitt, a rendőrség információi szerint három tölténytárat használt fel, illetve a hátizsákjában négy Molotov-koktélt is elkészített (önállóan), ám ez utóbbit végül nem használta fel. A 12-14 év közötti 8 áldozat közül 7 lány és 1 fiú. A további 6 sérült diák közül 4 fiú és két lány.

Az egyébként példás magatartással rendelkező, jó tanulónak számító, magát a mikrofizika tanulmányozásában látó fiú a rendőrségnek elmondta, először a gondnokra lőtt, majd az iskola bejáratánál lévő két ügyeletes tanulóval végzett. Végül követve az előre felállított tervet, végzett a hatodikos, a hetedikes és a nyolcadikos diáktársaival, közben a történelemtanárt is megsebesítette.

Az fiatal elkövező őrizetbe vételekor a rendőrségnek csak annyit mondott:

alig vártam ezt a napot, hogy egy nap alatt végezzek a tervemmel.

A szerb szakemberek szerint nem mutatott megbánást.

Szerdán délelőtt egész nap folyt a helyszínelés. A rendőrség nagy erőkkel érkezett a belgrádi általános iskolába, a tűzszerészek is megjelentek a helyszínen a tűzveszélyes folyadékok miatt, majd rendőrkutyákat is bevetettek. Mindeközben a szülők az utcán vártak, mert a rendőrség fokozatosan engedte ki a gyerekek az iskolából. Órákig nem lehetett tudni, kik az áldozatok, így érezhető volt a félelem az iskola előtt.

Szerdán minden sérültet megműtöttek. A belgrádi Tirsova utcai Gyermekkorházba két fiút láttak el, kiknek a végtagjait érte a lövés, és egy lányt, aki fejlövést kapott. Hivatalos adatok szerint ennek a lánynak a sérülései olyan súlyosak, hogy órákig küzdöttek az életéért. A Szerbiai Klinikai Központ sürgősségi osztályára szállított másik lányt hasi és karsérüléssel látták el. Az egyik fiút az ortopédián műtötték meg, míg a másik fiút a mellkasán érte a lövés, és a gerince is sérült. A sebesült tanárnő alhasi sérülést kapott, a medencecsontja sérült, és karlövést kapott. Életveszélyes állapotban került a kórházba.

A kormány Szerbia egész területén péntektől (május 5-től 7-ig) három napos gyászt rendelt el.

Mi lehetett a kiváltó ok?

A szerb média kiderítette ugyanakkor, hogy a gyilkosságot kortársbántalmazás előzte meg.

A fiú korábban többször is panaszkodott arra, hogy az iskolatársai bántalmazzák. Branko Ružić (Brankó Ruzsity) oktatási miniszter elmondta, valóban létezik orvosi lelet, és a szociális munkaközpont is foglalkozott az esettel, mégis úgy ítélték meg a szakemberek, hogy nincs szükség vizsgálatra.

Miután fiatalabb kiskorúnak számít (még nem töltötte be 14. életévét) az fiatal ámokfutót a törvény szerint nem lehet felelősségre vonni. Jelenleg a pszichiátriai intézetben vizsgálják Belgrádban. 

A rendőrség a fiú édesapját állította elő. Mindkét használt fegyverre ő rendelkezett engedéllyel. Mint arról Bratislav Gašić (Bratiszlav Gasity) belügyminiszter beszámolt, az édesapa azt állította, hogy a fegyvereket elzárva, széfben tartotta. A miniszter elmondta ugyanakkor, hogy információik szerint az ámokfutó fiatal lövészettel foglalkozott, lőpályán gyakorolt. Miután kiskorúról van szó, felmerül annak kérdése is, hogy ki engedte meg, hogy éles fegyverrel gyakoroljon, vagyis az ügyészség ez esetben is nyomozást indított.

Túl sok a fegyver a szerbeknél

Korábbi felmérések szerint a Balkánon a polgárok kilencszer több fegyverrel rendelkeznek, mint amennyi a hadseregnek és a rendőrségnek van. A Belgrádi Biztonságpolitikai Központ jelentése szerint

a Balkánon az összes fegyver 90 százaléka a civil lakosság birtokában található.

Az egy főre jutó fegyvermennyiséget vizsgálva a 2018-as globális kézi lőfegyverfelmérés, a Small Arms Survey, szerint Szerbiában és Montenegróban van a legmagasabb arányban fegyver a lakosság között a régióban. Az egy főre jutó lőfegyverek tekintetében a harmadik helyen állnak az Amerikai Egyesült Államok és Jemen után. Körülbelül 100 lakosra Szerbiában és Montenegróban 39,1 darab könnyűfegyver jut.

Bosznia-Hercegovinában 100 lakosra 31 fegyver (illegális és legális együtt), Észak-Macedóniában 30 darab jut 100 lakosra, Koszovóban pedig 24 darab. Horvátországban és Albániában sokszorosan kevesebb: amíg Horvátországban két darab, Albániában 100 főre 1,5 fegyver jut.

A 100 lakosra jutó 120,5 lőfegyver aránya az Egyesült Államokban jóval magasabb, mint a világ más országaiban a 2011-es 88/100-hoz képest.

Aleksandar Vučić államfő szerda esti sajtótájékoztatója szerint az alig hétmilliós

Szerbiában összesen 765.000 lőfegyvert tartanak számon, amiből összesen 232.310 pisztoly és revolver szerepel a nyilvántartásban.

Az államfő bejelentette, hogy ő maga kezdeményezi többek között a fegyvertartásai engedély szigorítását, valamint az eddig kiadott engedélyek felülbírálását is. Rámutatott, miután egyre fiatalabbak hajtanak végre egyre kegyetlenebb bűncselekményeket, kezdeményezi a büntetőjogi törvény szigorítását is, hogy 12 évtől már felelősségre tudják vonni azokat, akik ehhez hasonló bűncselekményeket hajtanak végre.

Az eredeti cikk megjelent a Mandiner Makronóm Rovatában.

Címlapfotó:123rf.com

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn