A magyar ipargazdaság helytáll

Szerző: | 2023. július. 28. | Hazai, Infláció, Társadalom, Zöldenergia, Zöldgazdaság

Az orosz–ukrán háború és a hozzá kapcsolódó szankciók jelentősen befolyásolták az Európai Unió ipari teljesítményét, mely az EU egészében csupán 0,4%-kal csökkent 2021 és 2022 között. Bár számos országban visszaesést tapasztaltak, Magyarország és Lengyelország azon kevés államok közé tartozott, ahol az ipari teljesítmény 5% feletti növekedést ért el.

Sebestyén Géza, az MCC Gazdaságpolitikai Műhely vezetőjének írása a Makronómon. 

Mint ismert, a háború és a brüsszeli szankciók eredőjeként tavaly brutálisan magasra ugró áram- és gázárak jelentős mértékben csökkentették az Európai Unió ipari teljesítményének potenciálját. Mindezek fényében akár sikerként is elkönyvelhető, hogy az EU egészében mindössze 0,4 százalékkal csökkent az ipar termelési volumene 2021 decembere és 2022 decembere között. 

Az euróövezet, azaz a kontinens legfejlettebb országai tekintetében a visszaesés még nagyobb, 1,7 százalékos volt. Egyes országoknál azonban a visszaesés jóval drámaibb mértékben alakult. 

Ahogyan az 1. ábra is mutatja, 2021 és 2022 decembere között a szlovák ipari teljesítmény közel hetedével esett vissza. Északi szomszédunk szenvedett tehát a legjobban a nemzetközi gazdasági klíma  romlásától. 

De jelentősen csökkent az észt (kilencedével), a luxemburgi és a litván (tizenkettedével), az ír (tizenharmadával), a szlovén és a román (tizennegyedével) ipar teljesítménye is. 

A skála másik végén azok az országok szerepeltek, melyek képesek voltak előzni a kanyarban. Az öt legjobb teljesítményt felmutató ország között három V4-es állam is megtalálható. A cseh ipar egy huszonötödével bővült egy év alatt. A lengyel és a magyar ipari teljesítmény pedig egytizenhetedével növekedett. 

Még ennél is kiemelkedőbb volt Málta és Dánia bővülési üteme. A szigetország ipari teljesítménye egyhatodával lett több 12 hónap alatt. Az északi állam ipara pedig egynegyedével termelt többet, mint egy évvel korábban – igaz itt a Covid utolsó hullámai miatt alacsonyabb bázisról beszélhetünk.

Összegzés

Az orosz–ukrán háború, a szankciók, és az ezek miatt elszálló energiaárak tehát jelentős mértékben fékezték az európai ipar teljesítményét. Az európai uniós államok felében csökkent az ipar teljesítménye. A másik feléből is csak minden második ország volt képes 1 százalék feletti bővülést elérni. 

Öt százalék feletti mértékben mindössze négy államban növekedett az ipari teljesítmény mértéke. Dánia és Málta mellett egyedül Magyarország és Lengyelország került ebbe a jó társaságba. A magyar ipar lendülete ezek alapján európai viszonylatban is jónak számít. Dacára annak, hogy a járvány utolsó két nagy hulláma éppen 2021 novemberében és 2022 első 5-6 hetében sújtotta a magyar gazdaságot, karöltve az ellátási láncok akadozásával. 

Az eredeti cikk a Mandiner Makronóm rovatában jelent meg.

Címlapfotó: shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn