Ennyivel csökkent az orosz gázkitermelés az idén

Szerző: | 2023. július. 30. | Háború, Kiemelt, Zöldenergia, Zöldgazdaság

Van olyan vállalat, amelyik drasztikusan visszavette, de olyan is, amelyik növelte a kitermelést.

Az orosz gázkitermelés 13 százalékkal csökkent az előző évi hasonló időszakhoz képest. Hogy ez sok vagy kevés, az viszonyítás kérdése, az Európába több országába tartó gázszállítás leállását viszont viszonylag értelmezhetően tükrözi.

Az orosz vállalatok az első félévben 319,3 milliárd köbméter földgázt termeltek ki, a júniusi mennyiség 42,8 milliárd köbméter volt, ami 8,6 százalékos csökkenést mutat, összevetve az egy évvel korábbi adatokkal. Az olló azért kezd összezárulni a viszonyítási időszakok vége felé, mert 2022 nyarán a Kreml már elkezdte alkalmazni az exportkorlátozásokat.

Mi történik az LNG-vel?

A legnagyobb vesztes természetesen a legnagyobb kitermelő lett. A Gazprom kapacitása több mint 20 százalékkal csökkent, 201,8 milliárd köbméterre esve vissza. A második óriáscég, a Novatek elsősorban cseppfolyósított földgázban utazik, de

annak ellenére csökkent 1,9 százalékkal 39,8 milliárd köbméterre a kitermelése, hogy az Európai Unió nem vetett ki szankciót az orosz LNG-re.

A belföldi fogyasztás növekedésével a Rosneft járt jól, amely egyáltalán nem exportál földgázt. A vállalat 44 százalékkal 32,7 milliárd köbméterre növelte kitermelését.

A Bloomberg számításai szerint a kitermelés csökkentése és az exportkiesések miatt az első félévben az állami büdzsé földgázból származó bevételei 46 százalékkal estek az egy évvel korábbi időszakhoz képest. A termelési adók és az exportvámok azonban még így is 835,5 milliárd rubelre, vagyis mintegy 9,3 milliárd dollárra rúgnak.

Kapcsolódó:


Fotó: MTI/EPA/Anatolij Malcev

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn