A biztosítók aktuális kihívásai

A biztosítók aktuális kihívásai

Szerző: | 2023. augusztus. 2. | Technológia

A radiocafén futó Fintech Világa – Zöld Pénzügyi Percek legújabb részében Qayum Dániel, a Peak tanácsadója és Nyul Zsuzsa műsorvezető Siklós Bencét, a Peak tanácsadóját látja vendégül, és a biztosítási piac problémáiról és ezek lehetséges megoldásairól beszélgetnek.

Manapság a klímaváltozás már egy mindennapos témává vált a médiában és a politikában is, és egyre jobban érzékeljük hatását a mindennapi életünkben. Viszont nem csak magánemberként szembesülünk ezzel – a vállalatok is ki vannak téve a klímaváltozásnak. Ez kifejezetten elmondható a biztosítócégekről. 

A klímaváltozás hatásai

A biztosító ágazatot érintő klímaváltozással kapcsolatos kihívások – némi egyszerűsítéssel – három kategóriába sorolhatóak.

Extrém időjárási események

Az 1980-as évekhez képest mára 5-ször nagyobb valószínűséggel mennek végbe nem katasztrofális, extrém időjárási események. Ez elsősorban a vagyon- és balesetbiztosítókat érinti rosszul.

A biztosítócégek egyik legfontosabb feladata az optimális kockázatkezelés. Ha a rendszerbe hiba kerül, az egész portfólió veszteségessé válhat. A klímaváltozás miatt sok területen jelentősen megnőtt a káresetek előfordulásának esélye, amire a biztosítóknak reagálniuk kell. Ehhez kifinomult, általában mesterséges intelligencián és Big Datán alapuló modelleket használnak, amelyek hatékonyan képesek előrejelezni a nemkívánatos események érkezését.

Drasztikus demográfiai változások

A klímaváltozás a demográfiára is nagy hatással van. Bizonyos földrajzi egységek élhetetlenné válnak, máshol jelentősen megnövekszik a természeti katasztrófák előfordulásának esélye, ami halálesetekhez vezet. A szárazság, a hőmérséklet drasztikus ingadozása és az éghajlati zónák eltolódása is súlyos veszélyt jelent a lakosságra a világ különböző pontjain. A demográfiai változások az élet- és egészségbiztosítókat érintik.

Befektetési portfóliók kiigazítása

A biztosítók sikerének csak az egyik fontos eleme a hatékony kockázatkezelés, vagyis a kötelezettségek optimalizálása. A másik az eszközök maximalizálása, vagyis az általuk birtokolt eszközök lehető legsikeresebb befektetése. Fontos figyelembe venniük az ESG-tényezőket, hiszen enélkül olyan portfóliójuk lesz, amely fokozottan ki van téve a klímaváltozás veszélyeinek. Az egységes és megbízható ESG-pontszámok hiányában ez a feladat még nagyon nehéz, ugyanakkor az alkalmazkodást gyakran már most meg kell kezdeni.

Mi lesz a megoldás?

A megoldás olyan lépéseket jelent, amelyek elősegítik a hatékony kockázatkezelést, valamint segítik a biztosítókat a befektetési portfóliójuk új kihívásokhoz való kiigazításához. Jelenleg még talán kevésbé vannak irányelvek, azonban az ENSZ környezetvédelmi programjának pénzügyi kezdeményezése, valamint a HSBC szakértői véleménye alapján ezeket a javaslatokat érdemes szem előtt tartani:

  • Egyedi ESG-politika kialakítása, kitérve a biztosító legfontosabb céljaira, a menedzselni kívánt kockázatokra
  • ESG kockázati tűrőképesség megállapítása, amely a biztosító profiljának és kockázati attitűdjének függvényében eltérhet
  • Az ESG-vel kapcsolatos kérdések beágyazása a vállalat működésébe, a tényezők figyelembevétele a döntéshozatali folyamatok során
  • Az ESG terület szerepköreinek és felelősségek meghatározása, hogy biztosan legyen gazdája ezeknek a kérdéseknek, akiknek elsődleges feladata a szemlélet elterjesztése és a kitűzött célok elérése
  • Az ESG kockázatok teljes körű felmérése, szektoriális lebontása, majd az elemzés alapján az ESG-stratégia finomítása
  • Rendszeres, teljes körű és átlátható riportok a vállalat ESG stratégiájáról, kockázatairól, illetve a kitűzött célok státuszáról

Emellett megjelentek már a klímabiztosítások is a klímaváltozás hatására. A klímabiztosítások lényege, hogy az ügyfél egy fix díjért cserébe kifizetésben részesül, ha egy váratlan környezeti körülmény negatív hatást gyakorol az üzletére. Például egy gazdálkodó/termelő biztosítást köt a termelési terület várható minimális csapadékmennyiségére egy meghatározott időszakra. Optimális csapadékmennyiség esetén – amely megfelelő terméssel és hozammal jár – nem jár kifizetés. Egy váratlan aszály esetén azonban a vállalkozás fennmaradását is biztosíthatja a biztosítási összeg, amelyre jogosulttá válik a biztosítás kedvezményezettje.

A legutóbbi Zöld Pénzügyi Percek adás az alábbi Spotify linken visszahallgatható.

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn