Kezdődik újra a gázárpara: 40 százalékkal nőtt az ár

Szerző: | 2023. augusztus. 10. | Kiemelt, Világgazdaság, Zöldenergia, Zöldgazdaság

Pillangóeffektus: ha Ausztráliában sztrájkolnak a munkások, Európában a fejüket fogják az energiatőzsdén.

Tavaly óta a legnagyobb mértékben ugrott meg a földgáz ára Európában, ez azonban most elsősorban nemcsak az energiaellátási zavaroknak, hanem egy konkrét piaci mozzanatnak köszönhető.

Ausztráliában sztrájkkal kezdtek fenyegetőzni a Chevron és a Woodside munkásai, ez pedig önmagában elég volt ahhoz, hogy az elemzők komoly zavarokat prognosztizáljanak az LNG-export területén. A dolgozók már a jövő héten leállhatnak a munkával, amennyiben a héten nem sikerül megegyezniük a munkáltatójukkal.

A kereskedők szerint egy elhúzódó sztrájk januárra a duplájára is emelheti a cseppfolyósított földgáz árát, belekalkulálva azt is, hogy

Kína elkezd majd licitálni az egyre szűkülő piacon az LNG-importra, így váltva ki a világpiacon az esetlegesen kieső ausztrál mennyiséget.

Az orosz földgáz szállításának európai csökkentése óta az LNG lett az egyik legfontosabb forrás az EU-s energiamixben, ezért ha az ellátási láncok bárhol sérülnek, az azonnali árrobbanást eredményezhet.

Ezt világosan megmutatták a tegnapi holland energiatőzsde számai: a gázár napközben 40 százalékkal ugrott meg, ez pedig a legnagyobb napi százalékos növekedés a háború kitörése óta.

Kezdődhet a harc

Bár az európai készlethalmozás viszonylag jónak mondható, kontinensünkön a gázárak pedig mintegy 50 százalékot estek már az idén, az ausztráliai esemény komoly figyelmeztetés az energiapiac pillangóeffektusára.

A szűkülő globális LNG-készlet miatt ugyanis esélyes, hogy Európa versenybe kerül Ázsiával a tartalék rakományok megkaparintása érdekében, ez pedig törvényszerűen az árak felsrófolásával jár együtt, magyarán az EU-ba visszatérhet a rettegett áremelés.

Erre figyelmeztetett az E.ON vezérigazgatója, Leonhard Birnbaum is, aki a napokban úgy fogalmazott: „Tisztában kell lennünk azzal, hogy az ukrajnai háború és az orosz gáz kiesése miatti szerkezeti változás az európai ellátásban megmarad, vagyis a válság még nem ért véget”. Hozzátette, hogy minden hirtelen sokktól függetlenül a gázárak emelkedésére számít hosszabb távon, mivel a tartályhajókon szállított üzemanyag alapból drágább, mint az Oroszországból származó vezetékes gáz.

Fotó: Robert Habeck német gazdasági és klímavédelmi miniszter, Olaf Scholz német kancellár és Christian Lindner német pénzügyminiszter a Höegh Esperanza tartályhajó előterében, Németország első cseppfolyósított földgáz (LNG) fogadására alkalmas termináljának átadási ünnepségén.

MTI/EPA/DDP pool

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn