Az észak az új dél: menekülnek a hőségtől az európaiak

Szerző: | 2023. augusztus. 12. | Kiemelt, Klímaváltozás, Zöldgazdaság

Inkább sétálok esőben, mint egy sütőben – mondta frappánsan egy Dániában élő német, aki Svédországban nyaral.

Extrém forróság tör rá Európára az utóbbi években, ez pedig egyre kevésbé kedvez a hagyományos turizmusnak. Míg egykor mindenki a mediterrán nyaralásra esküdött, manapság egyre többen égetik meg magukat egy méregdrága, de a tengerpart helyett egy klímaberendezés mellett lihegve töltött vakációval. Van az a meleg, amikor már semmit nem ér a vízpart vagy az árnyék.

A korábbi esztendők negatív tapasztalataiból kiindulva egyre több turista és utazásszervező választja nyári célpontnak Európa északi országait, miután Dél-Európa inkább hasonlít egy grillsütőhöz, semmint az álomvakációk helyszínéhez.

Norvég mintás bikini

Bár a mediterrán régió hagyományosan vezeti a kedvenc nyaralóhelyek listáját, a Mastercard elemzése szerint egyre növekszik a nyári foglalások száma olyan országokba, mint Dánia, Finnország, Hollandia, Norvégia és Svédország.

Ezt támasztják alá a TUI utazásszervező óriáscég adatai is, amelyek szerint egyfelől a déli országokban a nyaralási szezon immár tavasszal kezdődik és ősszel ér véget, másfelől ugrásszerűen nő a nyári érdeklődés az északi országok iránt. A vállalat jóslata szerint a klímaváltozás egyre több turistát fog észak felé terelni.

Norvégia utazásszervezői szintén a megnövekedett forgalomról számolnak be, mint mondják, a turisták száma egyértelműen az európai hőségnek köszönhetően ugrott meg.

A Reuters összeállításában több észak-szimpatizáns nyaralót is megszólaltat. Egy skót nő a korábbi utazási célpontjai, Franciaország és Olaszország helyett idén Dániában fog nyaralni. „Tavaly Svájccal és Németországgal próbálkoztam, de már ott is túl meleg volt.”.

Nála egy kicsit plasztikusabban és tömörebben fogalmazott az a Dániában élő német nő, aki idén Svédországban nyaral. „Inkább sétálok az esőben, mint egy sütőben” – mondta.

Kapcsolódó:


Fotó: 123RF

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn