Napi 100 ezer dollárra bünteti a Metát Norvégia

Szerző: | 2023. augusztus. 13. | Kiemelt, Társadalom, Technológia

Unalomig ismert az ok: a Zuckerberg-művek még mindig nem szokott le a felhasználók személyes adatainak reklámcélokra való felhasználásáról. Pedig úgy fogadkozott.

A norvég adatvédelmi ügynökség a héten jelentette be, hogy napi egymillió koronára, vagyis közel 100 ezer dollárra bünteti a Zuckerberg-birodalom zászlóshajóját, a Facebookot és az Instagramot is magában foglaló Metát, miután az folyamatosan megszegi a felhasználó személyes adatai alapján kialakított, célzott hirdetési technikát tiltó rendelkezést.

A Meta szabályellenes gyakorlatára még július közepén született tiltó határozat, és augusztus 4-ig adtak a vállalatnak határidőt, hogy meghozza a korrekciós intézkedéseket.

Miután Zuckerberg cége nem tett ennek eleget, életbe léptették a kényszerbírságot, amelyet naponta vetnek ki a Metára mindaddig, amíg fel nem hagy a jogsértő magatartással.

A norvég hatóság indoklásában arra is rámutatott: a Meta viselkedésalapú reklámtechnikája súlyosan sérti a felhasználók adatvédelemhez való jogát, nem beszélve azokról a sebezhető csoportokról (fiatalok, idősek, fogyatékkal élők stb.), amelyek eleve nehezebben védekeznek a cég megfigyelése ellen.

Volt már ilyen

A Metának nem lesz meglepetés az újabb büntetés, a cég ugyanis gyakorlatilag folyamatosan járja a bírságokat. Tavaly szeptemberben például az Instagram kapott óriási, 405 millió eurós (160 milliárd forintos) büntetést, szintén a felhasználók adataival való súlyos visszaélés miatt.

A vállalat ilyenkor mindig megígér valamit, most éppen azt, hogy Európában (tehát az EU-s államokban és az unión kívüli országokban) ezentúl a felhasználók engedélyéhez köti a célzott hirdetések használatát a platformjain.

Aztán valahogy mégis mindig jön egy újabb büntetés.

Kapcsolódó:


Fotó: Mark Zuckerberg
MTI/EPA/Michael Reynolds

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn