Így elérhető a 200 ezerrel magasabb nyugdíj

Szerző: | 2023. augusztus. 23. | Hazai, Kiemelt, Társadalom

Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) szerint megfelelő öngondoskodással elérhető nyugdíjas korra a havonta kétszázezer forinttal magasabb összeg.

Az Index cikke is említi a közleményt, amely a Makronóm Intézet modellszámítására hivatkozik. E szerint minél fiatalabban kezdjük el a takarékoskodást, annál alacsonyabb összeget kell havonta félretenni, hogy időskorra havonta kétszázezer forinttal többel tudjunk gazdálkodni.

Ha idősebb valaki, akkor jóval többet kell félretenni 

Az is kiderült, hogy egy 25 éves férfinak havi 22 ezer forintos megtakarítás is elegendő erre a célra, ezzel szemben egy 40 éves nőnek ehhez már háromszor magasabb összeget kell befizetnie a nyugdíj-előtakarékossági számlájára.

Ahogy az Index is megjegyzi:

Egy kisebb, 50 ezer forintos nyugdíj-kiegészítés eléréséhez egy 25 éves nőnek 8300 forintot, egy hasonló korú férfinak ezzel szemben csak 5600-at kell megtakarítania. Ezt a célt 40 éves korban egy nő havi 17 100 forint befizetésével, egy ugyanannyi idős férfi pedig 10 900 forinttal tudja elérni. A számításokban a nemenként eltérő összegeket a várható élettartam különbsége magyarázza.

Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége missziója, hogy független szakmai szervezetként összefogja, centralizálja és hiteles szereplőként közvetítse az egészségpénztárak és a nyugdíjpénztárak üzeneteit a lakosság, az üzleti élet és a döntéshozók felé.

A fentiek mellett a szükséges havi megtakarítás összege logikusan annál alacsonyabb, minél nagyobb kockázatú befektetési portfóliót választ az adott egyén.

Minél hamarabb kezdjük meg az öngondoskodást, annál többször vehetjük igénybe az évi 150 ezres szja-visszatérítést is. A lap idézi Nagy Csabát, az ÖPOSZ elnökét is, aki szerint „az is az öngondoskodás mielőbbi elkezdése mellett szól, hogy egyáltalán nem lehetünk biztosak abban, hogy a jövőbeni várt jövedelmünk elegendő lesz a nyugdíjcélunk megvalósítását szolgáló magasabb összegek tartalékolására”.  Az ÖPOSZ elnöke hozzátette: a pénztártag jogosult az összegyűjtött vagyonára kedvezményezettet is jelölni.

Borítókép: 123rf

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn