A gáztározóink telítettsége 88 százalékos – új szabályozás  az ellátás biztonságáért

Szerző: | 2023. augusztus. 25. | Hazai, Zöldenergia, Zöldgazdaság

Az Energiaügyi Minisztérium a tavalyi tapasztalatokat figyelembe véve megújította azokat az előírásokat, amelyek zavar esetén a földgázellátást hivatottak biztosítani. 

 Az elmúlt évtizedben jelentősen átalakult a gázfogyasztás struktúrája, a fejlettebb kommunikációs és informatikai rendszerek pedig hatékonyabb vészhelyzetkezelést tesznek lehetővé. A szakminisztérium – az érintettek bevonásával – elvégezte az előírások felülvizsgálatát. 

Az aktualizált szabályozás célja változatlanul a magyar fogyasztók gázellátásának folyamatos biztosítása.

A megelőző intézkedéseket, és ha szükséges, akkor a beavatkozások rendjét kormányrendelet határozza meg. A korlátozási besorolási és nyilvántartási rendszer időszerű megújítása 2024 elején lép hatályba. Az eddigi gyakorlattal és a nemzetközi előírásokkal összhangban a vészhelyzeteket az energiaügyi miniszter által vezetett Válsághelyzeti Bizottság hangolja össze. Ennek a feladata, hogy minden társadalmi, gazdasági szektorra kiterjedően hatékonyan koordinálja a szükséges lépéseket.

 Magyarország földgázellátása stabil, folyamatosan érkezik gáz az országba 

– emlékeztetett az Energiaügyi Minisztérium. Az uniós elvárás szerint az európai tárolók töltöttségi szintjében a fűtési szezon kezdetére kell elérni a 90 százalékot. A június végén még kétharmados hazai mutató jelenleg már 88 százalék feletti szinten áll. A magyarországi tárolók fogyasztásarányos töltöttsége is elérte az 55 százalékot. 

Az európai élmezőnybe tartozó arány kétszeresen múlja felül az uniós átlagot. 

Az eddig betárolt 5,5 milliárd köbméter a 2021-es lakossági felhasználást több mint harmadával meghaladó mennyiség.

Mint ismert, a kormány a háborús időkben is az átlagfogyasztásig fenntartott rezsicsökkentéssel védi a családokat. Az augusztusban megkezdődött új rezsiévben a változatlan formában megőrzött intézkedésnek köszönhetően a háztartások Európa legalacsonyabb gázárát fizetik. Az Energiaügyi Minisztérium a következő fűtési szezonban is gondoskodik a hazai fogyasztók biztonságos ellátásáról – szögezte le a közlemény.

Kapcsolódó:

Címlapfotó: MTI

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn