Októbertől a bankoknak új kötelezettségi tájékoztatásuk lesz az ügyfelek felé

Szerző: | 2023. augusztus. 29. | Hazai, Kiemelt

A pénzintézetek arról adnak információt, mennyi bevétele lett volna egy ügyfélnek, ha a megtakarítását állampapírba fekteti.

A kormány a napokban hozott intézkedéscsomagjával a családok megtakarításának a védelmét célozta meg, mindezt úgy, hogy a banki megoldások alternatívájaként az állampapír vásárlására dolgozott ki ösztönzőprogramot.

Az állampapírba fektetéssel a lakosság megtakarításai reálértéken maradnak a magasabb hozam miatt, a lakossági folyószámlákon lévő mintegy 7 milliárdos le nem kötött pénzeszköz a jelenlegi inflációs környezetben óriási bevételkiesést jelent a családoknak.

Kötelező és egységes tájékoztatás

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium közleménye szerint a családok megtakarításainak a védelme és a pénzügyi tudatosság fokozása érdekében a bankok egy hónap múlva kötelező jelleggel kezdik meg a lakosság tájékoztatását.

Az október 1-jétől havonta megküldött tájékoztatóban a pénzintézetek arról tájékoztatják az ügyfeleket, hogy mekkora bevételt érhettek volna el, ha biztonságos és értékálló állampapírba fektetik a megtakarítható pénzüket.

A kormány a közérthetőség és a banktól függetlenül azonos információátadás érdekében egységesített tájékoztatást ír elő.

A tárca közleményében úgy fogalmaz: a banki tájékoztatás hozzájárul a családok pénzügyi tudatosságának növeléséhez, a háztartások vagyonának megvédéséhez.

A tájékoztatás is része annak az intézkedéscsomagnak, amellyel a kormány növelni kívánja az állampapír iránti keresletet, amely egyrészt magas kamatot biztosít a kisbefektetők számára, másrészt az így elért kamatnyereséget is Magyarországon tartja.

Az intézkedések működnek, a lakosság egy hónap alatt közel 600 milliárd forintnyi állampapírt vásárolt.

Kapcsolódó:


Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn