Soros nem vész el, csak átalakul

Szerző: | 2023. szeptember. 1. | Hazai, Kiemelt, Társadalom

A Nyílt Társadalom Alapítvány mégsem vonul ki Európából, csak szelektál a projektek között. Megváltozik a prioritás és a finanszírozási cél is, de maradnak. Kerül, amibe kerül.

A Soros-birodalom örököse, Alex Soros a Politicón megjelent írásában cáfolta, illetve pontosította azokat az információkat, amelyek arról szóltak, hogy a Nyílt Társadalom Alapítvány (OSF) felfüggeszti európai tevékenységét.

Mint arról a Makronóm is beszámolt, augusztus közepén derült égből villámcsapásként érte a hír a hazai és európai Soros-szervezeteket, hogy az OSF már 2024-től beszüntetheti az uniós projektjeinek finanszírozását. A Nyílt Társadalom Alapítvány minden magyarországi, általa (is) finanszírozott szervezetnek levelet küldött, amelyben az igazgatótanács döntését ismertetik. Ennek értelmében

az OSF beszünteti tevékenységét az Európai Unióban, a forrásait pedig más országokba csoportosítja.

Mostani írásában Alex Soros finomítani igyekszik a hírt, illetve rámutat néhány olyan részletre, amely eddig rejtve maradt.

Orbán Balázsnak igaza volt

Mint írja, igaza volt Orbán Balázsnak, a magyar miniszterelnök politikai igazgatójának, aki az X-en a kivonulás hírére úgy fogalmazott: nehezen hihető, hogy a Soros-katonák csak úgy hátat fordítanak és elhagyják a kontinenst.


Szerinte félrevezető információk láttak napvilágot,

az OSF pedig nem távozik Európából, amely továbbra is stratégiai jelentőségű a munkája szempontjából.

Az Európai Unió ma is – minden hibája ellenére – a munkánkat meghatározó értékek globális jeladója” – írja, hozzátéve, hogy az EU jelenlegi helyzetét tekintve az alapítványnak célokat kell változtatnia, csakúgy, mint a berlini fal leomlása vagy a 2008-as gazdasági válság után.

Keleti súlypont

Soros Alex szerint Európában az erőviszonyok átrendeződése zajlik, ami egyfelől az ukrajnai háború következményeinek, másfelől egyes kelet-közép-európai államok politikai és gazdasági erősödésének köszönhető. Mint írja,

az európai demokratikus kormányzás jövőjét most már nemcsak Párizsban és Berlinben, hanem Varsóban, Kijevben és Prágában is meghatározzák.

Ezért az OSF kilép bizonyos projektekből, hogy a ma és a holnap kihívásaira összpontosíthasson – emellett annak érdekében, hogy minél nagyobb összegeket tudjanak az új feladatokra átcsoportosítani, az eddigi helyszíneken akár drasztikus létszámcsökkentést is végrehajtanak.

De ez nem valamiféle visszavonulás – írja. – Nem a finanszírozási szintekről van szó, hanem a prioritásokról, vagyis arról, hogy a finanszírozás súlypontja a kontinens keleti részére kerül.”

Ukrajna, Nyugat-Balkán, romák és CEU

Alex Soros leszögezi: továbbra is nagy összegekkel támogatják ukrajnai alapítványukat. Büszke arra, hogy az általuk támogatott „civil társadalmi csoportok” 2014 óta több mint 250 millió dollárral gazdagodtak, ezzel segítve kifejleszteni Kijev ellenálló képességét Oroszország agresszív háborújával szemben.

Továbbra is támogatni fogják az alapítványaikat Moldovában és a nyugat-balkáni országokban, hogy ezzel segítsék EU-s csatlakozásukat, amely növelné Európa biztonságát és elkerülné egy politikai vákuum kialakulását.

Folytatják – és növelik – az erőfeszítéseiket annak érdekében, hogy egyenlő bánásmódot biztosítsanak Európa roma kisebbsége számára, valamint elkötelezettek maradnak a Közép-Európai Egyetem (CEU) mellett.

Nem fogjuk elhagyni azokat a szövetségeseinket, akik kiállnak a demokratikus jogokért az autokraták és a leendő diktátorok ellen – sem Európában, sem a világ többi részén

– írja.

Több forgatókönyv is készül

Alex Soros szerint készen kell állni egy veszélyes és bizonytalan jövőre is. Szerinte a legnagyobb veszélyt Donald Trump jelenti, akit ha jövőre megválasztanak az Egyesült Államok elnökének, az nagyobb csapást jelent majd Európának, mint az USA-nak. „Egy ilyen eredmény veszélybe sodorná az európai egységet, és aláássa az ukrajnai háború számos frontján elért előrehaladást” – fogalmaz, hozzátéve:

az OSF-et úgy alakítják át, hogy az Atlanti-óceán mindkét oldalán bármilyen forgatókönyvre reagálhasson.

Kapcsolódó:


Fotó: Alexander Soros / Facebook

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn