KSH: stabilizálódott a kiskereskedelem  

Szerző: | 2023. szeptember. 6. | Hazai, Infláció, Társadalom

Szinte megállt a kiskereskedelmi forgalom mérséklődése júliusban. A friss statisztikai adatok szerint az éves alapú visszaesés mértéke az előző hónapokban tapasztaltnál érezhetően kisebb lett.  

Elemző: Regős Gábor, a Makronóm Intézet vezető közgazdásza.  

A kiskereskedelmi forgalom júliusban mind éves, mind havi alapon csökkent, bár utóbbi esetben a mérséklődés minimális, 0,2 százalékos volt. Az éves alapú visszaesés mértéke az előző hónapokban tapasztaltnál kevesebbet, 7,6 százalékot tett ki, és ebben szerepet játszik a bázishatás is: egyrészt az ársapka miatt tavaly a kiemelkedően magas üzemanyag-forgalom (amelynek a volumene 20,5 százalékkal csökkent), másrészt a tavaly tavaszi kormányzati transzferek nyomán magas fogyasztás (amelyek a hatása azonban fokozatosan kifut).  

Milyen okok húzódnak a háttérben? 

Éves alapon csökkenti a fogyasztást a reálbérek mérséklődése, illetve a háztartások alacsonyabb vásárlókedve – a forgalom visszaesésének a mértéke meghaladja a vásárlóerő mérséklődését. Az élelmiszerboltok forgalma júliusban 4,1, míg a nemélelmiszer üzleteké 5,5 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól – e két területen tehát már nem látható olyan mértékű visszaesés, mint az év első felében, de azért nem is elhanyagolható a csökkenés. A nemélelmiszer forgalom mérséklődésében jól látszik, hogy a háztartások a nem létfontosságú vásárlásokat még mindig halasztják: 11 százalékkal kevesebb műszaki cikket és 16 százalékkal kevesebb bútort vettek, mint egy évvel korábban. 

Mi várható a következő hónapokban? 

A mai adatok alapján a fogyasztás a harmadik negyedévben éves alapon még visszahúzza a gazdasági teljesítményt, negyedéves alapon azonban lehetséges a bővülés. Ahhoz, hogy a fogyasztás, és így a kiskereskedelmi forgalom ismét növekvő pályára álljon, szükséges a háztartások vásárlóerejének növelése.  

Ebben fontos szerepe van az infláció leküzdésének, de lényeges a bérek emelkedése is – akár így, az év vége felé, pótlólagos fizetésnövelésekkel is. Emellett fontos a fogyasztói bizalom helyreállása is. A kiskereskedelmi forgalom csökkenése jelentősen visszaveti a hazai ipar termékei iránti keresletet is: amint az előző hónapokban is láttuk, az ipar exporttermelése kedvezően alakul, ám a hiányzó erős belső kereslet miatt az ágazat termelése összességében mérséklődött. Ugyanakkor  

a kiskereskedelmi forgalom csökkenése nem hazai jelenség, 

bár az uniós átlagot meghaladja (1,6 százalék júniusban). A kiskereskedelmi forgalom legkorábban az év végén vagy a jövő év elején növekedhet éves alapon a bázisidőszaki magas üzemanyag-forgalom kifutásával. 

A KSH friss kiskereskedelmi adatai részletesen 
– 2023. júliusban a kiskereskedelem forgalmának a volumene a nyers adat szerint 7,7, naptárhatástól megtisztítva 7,6 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. 
– Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 4,1, a nemélelmiszer kiskereskedelemben 5,5, az üzemanyag-kiskereskedelemben 20,5 százalékkal kisebb lett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. 
– A szezonális és naptárhatással kiigazított adatok szerint a kiskereskedelmi forgalom volumene 0,2 százalékkal csökkent az előző hónaphoz képest. 
– 2023. január–júliusban a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint –9,9 százalékkal kisebb volt az előző év azonos időszakinál. 
– Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 4,1 százalékkal alacsonyabb lett. Az élelmiszer-kiskereskedelem 76 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 4,1, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 3,8 százalékkal mérséklődött. 
– A nemélelmiszer kiskereskedelem forgalmának a volumene összességében 5,5 százalékkal csökkent. Az eladások volumene a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben 2,8 százalékkal nőtt, a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk-üzletekben 5,7, a használtcikk-üzletekben 6,1, a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 6,2, az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 11, a bútor-, műszakicikk-üzletekben 16 százalékkal kisebb lett. 
– Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 7 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 1,4 százalékkal nőtt. 
– Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának a volumene 20,5 százalékkal elmaradt az előző év azonos havitól. 
– A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 5,4 százalékkal mérséklődtek. 

Kapcsolódó: 

Címlapfotó: shutterstock

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn