Sztrájkolnak a világ másik felén, megint ugrik a földgáz ára Európában

Szerző: | 2023. szeptember. 8. | Kiemelt, Zöldenergia, Zöldgazdaság

Ismét a pillangóeffektus: ha egy ausztrál munkás megrezegteti a szakszervezeti kiskönyvét, a holland gáztőzsdén elszabadul a pokol.

Beváltották fenyegetésüket a Chevron munkásai. A cseppfolyósított földgáz globális kereskedelmének 7 százaléka származik abból a két kulcsfontosságú ausztrál üzemből, ahol ma részleges munkabeszüntetést hirdettek.

Az első bejelentés a sztrájkról még augusztus 10-én érkezett, akkor olyan pánik tört ki az európai energiatőzsdén, hogy a gázár napközben 40 százalékkal ugrott meg, ez pedig a legnagyobb napi százalékos növekedés volt a háború kitörése óta.

A mai munkabeszüntetés 11 százalékos azonnali emelkedést jelentett, a megawattóránkénti tarifa így egészen 36,20 euróig kúszott.

A túlzott hisztéria ezúttal elkerülte a tőzsdét, köszönhetően a jelenlegi álmos kereskedelemnek (az EU-s gáztározók töltöttségi szintje 90 százalék felett van), így az elemzők a mostani ausztrál perpatvart nem tartják igazán veszélyesnek.

Egy elhúzódó munkabeszüntetés ugyanakkor valóban veszélyes lehet a szűkülő globális LNG-készlet aspektusából. Az energiaválság még nem ért véget, vagyis a tartósabb zavarok kockázata nagyon is nyomást gyakorolhat hosszabb távon arra az európai piacra, amely még annyira nem heverte ki a tavalyi sokkot sem, hogy ijedten rezzen össze minden apró neszre.

Kapcsolódó:


Fotó: A Höegh Esperanza tartályhajó Németország első LNG fogadására alkalmas termináljának átadási ünnepségén 2022. december 17-én.
MTI/EPA/DDP pool

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn