Drónokkal járőröznek a New York-i rendőrök 

Szerző: | 2023. szeptember. 9. | Makronóm Morzsa, Technológia

A New York-i rendőrség azt tervezi, hogy a munka ünnepének hétvégéjén drónokkal szelik majd az utcákat. A terv azonban többeket is aggaszt, hiszen ezekkel az eszközökkel sokkal egyszerűbb belátni a magánterületekre, ami sértheti a polgári szabadságjogokat. 

Sok városhoz hasonlóan a New York-i rendőrök is egyre gyakrabban vetnek be drónokat. A település által vezetett adatok azt mutatják, hogy a rendőrség az idén 124 alkalommal használt ilyen eszközöket közbiztonsági vagy vészhelyzeti célokra, míg 2022-ben mindössze négyszer. Nem is meglepő ezeknek a népszerűsége, hiszen kicsik és fürgék, így nagyban megkönnyítik a megfigyelést a rendőrök számára. 

„Ha egy betelefonáló azt állítja, hogy nagy buli van egy hátsó udvarban, akkor meglátogatjuk azt a bulit egy drónnal” – mondta Kaz Daughtry, a New York-i rendőrség helyettes rendőrfőnöke egy sajtótájékoztatón. 

A tervet sokan ellenzik, mondván, az sérti a magánéletet és a polgári szabadságjogokat, hiszen nem lehet tudni, mikor és hol bukkan fel egy, amelyik például belát a lakásba vagy akár a hálószobába. 

Daniel Schwarz, a New York-i Polgári Szabadságjogi Unió adatvédelmi és technológiai stratégája szintén ellenzi a tervet, utalva egy 2020-as városi törvényre, amely előírja, hogy a rendőrségnek nyilvánosságra kell hoznia a megfigyelési módszereit. 

Eric Adams polgármester, egykori rendőrkapitány azonban szeretné, ha a rendőrség még inkább kihasználná a drónokban rejlő lehetőségeket – állítja az Associated Press News. 

Az Amerikai Polgári Szabadságjogi Unió nemrég közzétett jelentése szerint országszerte jelenleg mintegy 1400 rendőrkapitányság használ drónokat valamilyen formában. A szövetségi szabályok szerint általában csak a kezelő látóhatárán belül repülhetnek, bár sok hivatal kért felmentést ez alól. A jelentés szerint a rendőrség még több feladatkörben szeretné használni a drónokat. 

Nem csak az utcákon, már a víz alatt is köröznek a drónok 

A drónok felhasználása igen sokrétű, hallottunk már mezőgazdasági és harcászati drónokról is az utóbbi időben. A levegőben repdesők mellett már víz alatt közlekedő, úgynevezett tengeri drónokat is bevetnek az orosz–ukrán háborúban, amelyek valójában kis méretű, pilóta nélküli hajók. A légiekkel ellentétben ezek a víz felszínén vagy a vízfelszín alatt közlekednek. Különböző formában és méretben léteznek, és többféle feladatra, többek között a környezet megfigyelésére használják őket. Ezek a drónok katonai célokra is ideálisak – például aknakeresésre, megfigyelésre vagy bizonyos célpontok, mondjuk ellenséges hajók felrobbantására.  

Ukrajna mellett a Pentagon sem rest kihasználni a technológia nyújtotta lehetőségeket: pilóta nélküli, mesterséges intelligencia által irányított XQ–58A Valkyrie harci repülőgépeket tervez beszerezni. A Kratos által gyártott gép lényegében egy új generációs harci drón, amely kiegészítheti a hagyományos vadászrepülőgép-flottát. A drón képes azonosítani az ellenséget, majd – emberi jóváhagyás után – kiiktathatja azt. 

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn