Már nem csak elméletben létezik a digitális jegybankpénz 

Szerző: | 2023. szeptember. 23. | Technológia

A digitalizáció és a fintechszektor egyik szüleménye a digitális jegybankpénz (CBDC) fogalma. Ez ma már nem csak elméleti szinten jelenik meg: több országban tesztelik ezeket a különleges digitális értékmérőket. A TrendFM-en hallható Fintech Világa legújabb adásában Suppan Márton, a Peak alapítója és Érczfalvi András műsorvezető Bendarzsevszkij Georgot, a Peak tanácsadóját látja vendégül.  

Az elmúlt években a digitális fizetések összértéke és száma is folyamatosan növekedett. A tendencia nem csak világszinten figyelhető meg. A Magyar Nemzeti Bank által kiadott 2022-es Fizetési Rendszer Jelentés szerint a bolti fizetések összértékének már több mint a fele elektronikus fizetéshez vezethető vissza. Ugyan a tranzakciók számát tekintve még mindig többször fizetünk készpénzzel, a nagyobb vásárlásokat általában kártyával egyenlítjük ki.  

A digitális „készpénz” 

Minden jel arra mutat, hogy a jövőben nagyon kevés alkalommal, vagy egyáltalán nem fogunk készpénzzel fizetni. A jegybankok már világszerte terveznek ezzel, és a legtöbb országban vannak tervek a valuták digitalizálására. A digitális jegybankpénz (CBDC) ugyanolyan valuta, mint a hagyományos „fiat” valuta, csak digitálisan tároljuk. Vannak országok, mint például Kína, ahol már több mint 260 millió ember fizet CBDC-vel. 

A készpénz teljes megszűnésétől egyelőre azonban nem kell tartani. A folyamat több tényezőtől függ, például a készpénzhasználati szokásoktól, a jogszabályoktól, a gazdasági körülményektől, valamint a technológiai fejlődéstől. Egy friss EU-s tanulmány szerint a CBDC bevezetése az unióban egyelőre túl nagy veszélyt jelentene a kereskedelmi bankok számára.  

Emellett a digitális eszközökhöz való hozzáférés, az internetlefedettség alakulása, valamint a biztonsági aggályok kezelése is hatással lehet egy ilyen döntésre. Emiatt a készpénz teljes eltűnése a gazdaságunkból évtizedekig is eltarthat. A teljes adás az alábbi Spotify-linken visszahallgatható. 

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn