Megrázták a pénzfát az amerikai MI-startupok feje fölött 

Szerző: | 2023. szeptember. 24. | Innováció, Technológia, Világgazdaság

Az elmúlt időszakban a mesterséges intelligencia rohamos fejlődésnek indult, és egyre többen kezdtek el foglalkozni vele. Azoknak az államoknak, amelyek meg szeretnék tartani előkelő helyüket a technológiai versenyben, nagy hangsúlyt kell fektetniük erre a területre. Ábránkon bemutatjuk, mely országokban kapják a legtöbb támogatást az MI-startupok. 

A mesterséges intelligencia (MI) már képeket generál, könyvet ír, kódol, emellett rengeteg feladatot lát el. Ez a hatalmas fejlődés azonban nem valósulna meg a világszerte működő MI-startupok nélkül. 

Az Egyesült Államok és Kína fektet be a legtöbbet startupokba. Az előbbi 2013 óta összességében vezet, közel 250 milliárd dollárnyi, 4643 vállalati befektetéssel. 

A befektetések száma pedig egyre nő. Csak 2022-ben 524 MI-startupot alapítottak az Egyesült Államokban, amelyek 47 milliárd dollárnyi nem kormányzati finanszírozást vonzottak be.  

A Crunchbase adatai szerint az amerikai startupokba történt összes befektetés több mint egynegyedét az idén az MI-cégek kapták, ami több mint kétszerese a tavalyi aránynak. Ez azt jelenti, hogy 2023-ban minden negyedik dollárból 1 dollárt az amerikai MI-startupokba fektettek be.  

Eközben 2022-ben Kína büszkélkedhetett a legmagasabb átlagos vállalati befektetéssel: az ottani 160 újonnan alapított MI-startup egyenként átlagosan 71 millió dollárt kapott. 

A mesterséges intelligenciára irányuló beruházások 2022-ben különböző ágazatokban oszlottak meg. Íme a legfontosabbak:  

  • Egészségügy: számtalan alkalmazási lehetőségével az egészségügyi ágazat állt az élen a 2022-es mesterséges intelligencia-beruházások terén, 6,1 milliárd dollárt vonzva globálisan. 
  • Adatkezelés, adatfeldolgozás és a felhő: az adatkezelés, az adatfeldolgozás és a felhőszolgáltatások 5,9 milliárd dollárnyi befektetést kaptak. Ezek az MI-alapú megoldások optimalizálják a műveleteket és hatalmas mennyiségű adatot képesek elemezni. 
  • Fintech: a mesterséges intelligenciának a kiterjedt pénzügyi adathalmazok elemzésére, a minták felismerésére és a folyamatok automatizálására vonatkozó lehetőségei vonzó befektetési lehetőséggé tették. Ennek következtében 2022-ben több mint 5,5 milliárd dollárt fektettek be az MI-fintechbe. 
  • Kiberbiztonság és adatvédelem: kiberbiztonsági és adatvédelmi ágazat 5,4 milliárd dollárnyi befektetést vonzott, ami aláhúzza a mesterséges intelligenciának a biztonsági intézkedések fokozásában és a kockázatok mérséklésében játszott szerepét. 
  • Kiskereskedelem: kiskereskedelmi ágazatot támogató mesterséges intelligencia 2022-ben szintén hatalmas, 4,2 milliárd dolláros befektetést jelentett. A generatív MI különösen a kiskereskedelmi marketingben és az ügyféltámogatásban fejti ki a hatását. 

Azonban nem csupán a startupoknak és más cégeknek kedvez a technológia fejlődése, a technológiára is jótékony hatással van a vállalatok befektetése. Azáltal, hogy a befektetők támogatják a technológiai ágazatokat, elősegítik a mesterséges intelligencia fejlődését is. Viszont az MI-befektetésekre szánt pénz csupán katalizátora a fejlődésnek, hiszen rengeteg kutatás és a megfelelő munkaerő is nélkülözhetetlen valamennyi ágazatban.  

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn