Ábrán mutatjuk: a Google ledönthetetlen a keresőmotortrónról 

Szerző: | 2023. szeptember. 25. | Innováció, Társadalom, Technológia

A Google annyira népszerű keresőmotor, hogy gyakran már nem is úgy mondjuk, hogy rákeresek, hanem hogy „ráguglizok”. Népszerűségét a számok is alátámasztják, olyannyira, hogy az amerikai igazságügyi minisztérium polgári trösztellenes pert indított a cég versenyellenes és kizáró magatartása miatt. Na de mit tud a Google, amit más keresőmotorok nem? 

Az idén januárban az amerikai igazságügyi minisztérium bejelentette, hogy pert indít a Google ellen a digitális hirdetési technológiák monopolizálása miatt.  

A jogi eljárás szerint a társaság versenyellenes, kizáró és jogellenes magatartást tanúsított annak érdekében, hogy „megszüntesse vagy csökkentse a digitális hirdetési technológiák feletti erőfölényét fenyegető veszélyeket”

Az igazságügyi tárca több trösztellenes érvet is felhozott, többek között a Google alapértelmezett mobilböngészőként való beállítását az androidos telefonokon, és a vállalat együttműködését az Apple-lel, miszerint a Safari esetén is a Google az alapértelmezett keresőmotor. 

Nézzük a számokat 

A Similarweb adatai alapján készített ábra jól mutatja, hogy a Google mekkora fölényben van a többiekhez képest. Az adatok a globális keresőmotor-piaci részesedést mutatják 2023 júniusában, minden platformon (asztali, mobil és táblagép). 

Makronom.blog

Mi a Google titka? 

A népszerűségét nagy részben annak köszönheti, hogy olyan összetett algoritmusokat alkalmaz, amelyek javítják a keresési folyamatot. A Google még azt is kijelentette, hogy az algoritmusa évente több százszor változik, így az eredményei mindig aktuálisak és pontosabbak, mint bármely más keresőmotoré. 
 
Emellett több mint 200 rangsorolási tényezőt használ annak meghatározásához, hogy mely találatok és milyen sorrendben jelenjenek meg a felhasználók számára, akik így gyorsan megtalálják azt az információt, amit keresnek. 

Bár a cég több funkciót is kifejlesztett, továbbra is odafigyel arra, amiben mindig is a legjobb volt: a pontosságra és a sebességre. Emellett a 2022-ben végzett tesztek szerint a Google Chrome a világ leggyorsabb keresőböngészője
 
A gyorsaság mellett több weboldalt kutat át egy időben, mint bármelyik versenytársa: a keresési indexe több száz milliárd weboldalt tartalmaz, és a mérete meghaladja a 100 millió gigabájtot. A Google használata tehát a kezdetek óta áttekinthető, tömör és kényelmes, ezzel pedig továbbra is letaszíthatatlan a keresőmotortrónról. 

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn