Kitartás és hit nélkül nincs siker – interjú 

Szerző: | 2023. szeptember. 26. | Hazai, Innováció, Technológia

A siker nem hullott az ölükbe, keményen megdolgoztak érte az Advanced Robotics Zrt.-nél. A hazai tulajdonú, több mint húszévnyi informatikai tapasztalattal büszkélkedő intralogisztikai robotintegrátor cég vezérigazgatója, Németh Attila elárulta, hogy mi a sikeres vállalkozás kulcsa.  

Mikor és milyen körülmények között sikerült elindítaniuk a vállalkozást? 

Meglehetősen új vállalkozás vagyunk, egy aktuális, tényleges piaci rést kívánunk betölteni az ajánlatunkkal. A cég 2022 elején alakult meg a jelenlegi formájában, de az alapítók jelentős informatikai háttérrel és tapasztalattal rendelkeztek. 

Mit jelent pontosan az intralogisztikai robotintegrátor? 

Intelligens logisztikai megoldásokat szállítunk a partnereinknek. Egészen pontosan a legmodernebb robotika- és mesterségesintelligencia-technológiák alkalmazását végezzük el a raktári és gyári logisztikai műveletek hatékony, gyors és költségkímélő megoldására. Például robotizált anyagmozgatást, raktárrendszereket, árufelismerést, -azonosítást, -rendszerezést, valamint automata, vagyis emberi beavatkozás nélkül dolgozó ipari és irodai takarítórobotokat is kínálunk. Szolgáltatásunk különlegessége, hogy nem egyszerű kereskedők vagyunk, hanem a szakértőink felmérik a vevők igényeit, a rendszert akár többféle megoldásra megtervezik, beüzemelik és – igény szerint – üzemeltetik. Ezen túl karbantartást és szervizelést is kínálunk az eladott gépek, komplett megoldások mellé. 

Mire a legbüszkébb a vállalat történetében? 

Talán egy ilyen fiatal cég életében az első, kézzelfogható ügyfelek és bevételek azok, amelyek az embert az elégedettség érzésével töltik el. Kicsit konkrétabban fogalmazva: az első 9 hónap végére 1,6 milliárd forintnyi rendelésállományunk volt, és napjainkban már a teljes régió legnevesebb gyártói is velünk szeretnének dolgozni. 

Mitől lesz sikeres egy vállalat? 

Talán ezt már mások is hallották, de szerintem a legfontosabb, hogy a sikeres vállalatokat kiváló, az adott szakterületen otthonosan mozgó, egyúttal kitartó és motivált emberek építik. 

Szükséges hozzá nyilván egy kiváló ötlet, de az olyan kiváló emberek nélkül mit sem ér, mint akik az ötlet mentén feltűrt ingujjal képesek akár napi 12 órát dolgozni a sikerért. 

Elengedhetetlen egy olyan partner, aki a kezdeti finanszírozást és adminisztrációs hátteret már a kezdetektől stabilan, kiszámíthatóan biztosítja. Ezenkívül a legfontosabb a tapasztalat, a folyamatos kitartás és a kreativitás. 

A vállalat elsősorban a hazai és a nemzetközi piacon egyedülálló intelligens logisztikai megoldásokra fókuszál, amelyek a legmodernebb robotika, valamint mesterségesintelligencia-technológiák segítségével oldja meg a raktári és gyári logisztikai műveleteket, időt, energiát, pénzt megtakarítva ügyfeleiknek. Megoldásukkal az ügyfeleik hatékonyabban és rugalmasabban végezhetik el logisztikai és raktározási feladataikat. Az automatizált folyamatok esetében 99,99 százalékos pontosságot biztosít az Advanced Robotics Zrt. Az ügyfelek raktáraiban akár 40-50 százalékos helymegtakarítást is elérhetnek. Az ügyfeleik többek közt hatékonyan dolgozhatnak a meghatározó vállalati erőforrás-tervezési rendszerekkel (például SAP-vel vagy Citrixszel), továbbá jelentős munkaerőt és ahhoz kapcsolódó költségeket takaríthatnak meg. 

Mitől lesz sikeres az egy-egy projekt mögött lévő alapító, illetve vállalkozó? 

Úgy látom, hogy egy sikeres vállalkozás alapja az, hogy minden eleme, az összes dolgozója önállóan és egyenként is a legjobb legyen. Ugyanakkor lényeges, hogy alapvetően csapatban kell bizonyítani az egyéni rátermettséget. Kitartás és hit nélkül nem lehet sikeres senki. A vállalatvezetőnek pedig mindenképp hitelesnek kell lennie. Olyannak, aki önmaga is húzza a szekeret, és nem csak másokkal tolatja. 

Vállalkozóként milyen kihívásokkal, nehézségekkel kellett és kell mostanság szembenéznie? 

Nálunk talán nem szokványosak a kihívások, ugyanis a mi területünk nagyon új iparágnak számít. Ennek megfelelően még „evangelizálni” kell, azaz a gyakorlatban képezni a potenciális ügyfeleinket, ezáltal igényt generálni. Azt szoktuk mondani az alapító kollégákkal, hogy az automatizáció és a robotizáció iránti igény ott van a raktárakban, csak fel kell ismertetni azt az ügyfelekkel. 

Nyilván azért akadnak gazdasági kihívások, igaz?  

Igen. Sajnos a jelenlegi, még magas hitelkamat-környezet nem segít és az egyre magasabb államkötvénykamatok sem. Nemzetközi szinten sem jó a gazdaságnak a magas kamatszint, de a magyar beidegződés az, hogy ilyen környezetben a vállalati szektor érdemben visszafogja a fejlesztéseket. 

Vállalkozóként kitől, vagy milyen szervezettől kapott segítséget az induláskor, illetve a nehezebb időszakokban? 

Induláskor természetesen a vállalat tulajdonosaitól kaptunk támogatást, de mi egyelőre támogatásokat vagy támogatott hiteleket nem igényeltünk. Mivel az ágazatunk egyedi, különleges és gyorsan fejlődik, a hagyományos banki finanszírozás helyett inkább a gyorsan lehívható, hitelkeret-típusú finanszírozások lehetnek számunkra érdekesek. Rövid távon ugyanakkor inkább az üzletfejlesztésre fókuszálunk, és a terjeszkedést, a növekedést a saját értékesítés növekedéséből, a saját, belső erőforrásokból tervezzük megvalósítani. Ezt a stratégiánkat – rövid távon mindenképpen – erősíti a magas hitelkamatszint is. 

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn