A kapzsinfláció Franciaországban is felütötte a fejét 

Szerző: | 2023. szeptember. 28. | Infláció, Kiemelt

A francia kormány is kénytelen küzdeni a kapzsi- és zsugorinflációval. Sőt, a Carrefour üzletlánc önszorgalmúlag megjelöli azokat a termékeket, amelyek különösen megkárosítják a vevőket.

A vásárlóerő védelme Franciaországban is már-már a küzdősport kategóriába tartozik. Ráadásul kockázatos vállalkozás, ha az infláció a vártnál erőszakosabbnak és tartósabbnak ígérkezik. Még inkább az egy olyan liberális kormány számára, mint a francia, amely eltökélte, hogy letöri azt, „akármibe kerül is”.  

A kockázat ott bújik meg, amikor a francia kabinet hónapok óta azt ígéri, hogy a 2022 márciusa óta meredeken emelkedő élelmiszerárak hamarosan elérik a csúcspontjukat, majd villámgyorsan elkezdenek csökkenni. Ám ez egyelőre nem akar bekövetkezni. 

Mi van az inflációellenes kosárban? 

Bruno Le Maire gazdasági miniszternek hónapok óta ennek az ellenkezőjét kell tapasztalnia. Idén télen el kellett viselniük, hogy a kereskedők nem voltak hajlandók elfogadni a kormány által javasolt inflációellenes kosarat. Igaz, a legtöbb kiskereskedő beleegyezett abba, hogy saját kosarat hozzon létre, vállalva, hogy három, majd hat hónapra befagyasztja mintegy ezer termék árát.  

Ezek az intézkedések azonban nem tudták megállítani az élelmiszer-inflációt, amely két év alatt 21,3 százalékos csúcsot ért el. Tavasszal a kormánynak még egy kudarcot kellett elszenvednie: bármennyire is hangoztatta, hogy az energia- és mezőgazdasági nyersanyagárak csökkennek, nem sikerült meggyőznie az élelmiszeripar óriásait, hogy térjenek vissza a tárgyalóasztalhoz, és mérsékeljék az áraikat. 

Ennek eredményeként, bár az élelmiszerárak május óta nem emelkednek tovább, néhány hónappal később érték el a csúcspontjukat, mint ahogy azt a kormány várta. A helyzetet tovább rontja, hogy az árak még mindig nem mérséklődnek: míg a kormány a nyár elejére ígért csökkenést, az árak júniusban, júliusban és augusztusban reménytelenül stabilak voltak. 

A legszegényebbeket sújtja legjobban a drágulás 

Az élelmiszerek a franciák kiadásainak 19 százalékát jelentik – írta a közelmúltban a Le Figaro napilap. Ez az arány még magasabb a legszegényebb háztartásoknál. Bruno Le Maire ezért kénytelen volt még a nyár vége előtt ismét az asztalra csapni. Egy hete az iparági óriásokat bírálva bejelentette a következő éves ártárgyalások előre hozását.  

Ilyen körülmények között az államkincstár kísértésbe eshet, hogy ő is odaüljön a tárgyalóasztalhoz, és érvényt szerezzen a kormány szavának. Csak ezzel meg az a baj, hogy az ilyen elintézési módnak semmi köze sincs a kabinet liberális felfogásához.  

Augusztusban váratlanul megugrott az infláció 

Augusztusban a magasabb energiaárak miatt ismét emelkedett az infláció, de ez az ugrás nem veszélyeztetheti a következő hónapokban várható árcsökkenést – ígérte változatlanul a pénzügyminisztérium. A fogyasztói árindex augusztusban 4,8 százalékkal emelkedett éves összevetésben, ami egyértelmű visszaesés júliushoz (4,3 százalék) képest – derült ki az ottani nemzeti statisztikai intézet (INSEE) becsléséből. Az inflációnak ez a gyorsulása, amely április óta az első, a kőolajtermékek árának emelkedésének és a szabályozott villamosenergia-tarifa augusztus 1-jei 10 százalékos emelésének tudható be.  

Csökkenő élelmiszer-fogyasztás  

Bár az árak várhatóan fokozatosan mérséklődnek a következő hónapokban – írta elemzésében a Le Point magazin –, az infláció továbbra is megterheli a háztartások fogyasztását, a francia növekedés hagyományos motorját, amely most lassul. A háztartások fogyasztása a második negyedévben 0,5 százalékkal csökkent, az élelmiszer-ágazat jelentős, 2,8 százalékos visszaesése miatt.   

„Tény, hogy az élelmiszer-fogyasztás ismét csökkent – állapította meg Charlotte de Montpellier közgazdász, az ING elemzője az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva. – Ez egyértelműen azt mutatja, hogy Franciaországban a fogyasztás a következő hónapokban nem lesz a gazdasági növekedés motorja.” 

Az árcsökkentés nem érdekli a gyártókat  

A francia Carrefour  „zsugorodási” matricákkal gyakorol nyomást a PepsiCóra és más multinacionális beszállítókra, ám a Reuters beszámolója szerint a nevezett cég és más nagy üzletek is felelősek a saját márkás termékeik „összemenésében”

A Carrefour árfigyelmeztetéseket helyezett ki a Lindt csokoládétól a Lipton jeges teáig terjedő termékekre, hogy nyomást gyakoroljon az olyan beszállítókra, mint a Nestlé, a PepsiCo és az Unilever, hogy csökkentsék az áraikat – adta hírül az amerikai CNN hírcsatorna

Az áruházlánc ezzel a látványos akciójával igyekszik megszerezni a fogyasztók rokonszenvét. A Carrefour azokat az árucikkeket pécézte ki, amelyeknek a gyártói visszavették a súlyát vagy a méretét, hogy a nyersanyagárak csökkenése ellenére még nagyobbat kaszálhassanak rajtuk. 

Alexandre Bompard, a cég vezérigazgatója többször is kijelentette, hogy a fogyasztási cikkeket gyártó vállalatok nem működnek együtt a több ezer alapvető élelmiszer árának mérséklésére irányuló erőfeszítésekben, még a nyersanyagköltségek csökkenése ellenére sem. A napokban a Carrefour 26 árucikket jelölt meg franciaországi üzleteiben a következő felirattal: „Ennek a terméknek csökkent a mennyisége vagy a súlya, és ezáltal nőtt a beszállító által megállapított tényleges ára.” 

A francia fogyasztói csoportok szerint egyébként a „zsugorfláció” széles körben elterjedt gyakorlat, amelytől általában a saját márkás termékeik esetében a Carrefourhoz hasonló szupermarketláncok sem idegenkednek. 

Kapcsolódó: 

Borítókép: 123rf

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn