Megszűnhetnek a jelszavak a Windows 11-ben 

Szerző: | 2023. szeptember. 30. | Makronóm Morzsa, Technológia

A Microsoft nemrég új vállalati biztonsági funkciókat jelentett be, amelyek mesterséges intelligenciával (MI) segítik a Windows 11 védelmét az egyre kifinomultabb kibertámadások ellen. A technológiai óriáscég állítása szerint az új MI-funkciók a biztonsági problémák 60 százalékát megoldják, és 300 százalékkal csökkentik a firmware-támadásokat azok számára, akik a szoftver legújabb verzióját használják. 

David Weston, a Microsoft vállalati és operációs rendszerek biztonságáért felelős alelnöke egy nemrég közzétett vállalati blogbejegyzésben kifejtette, hogyan teszik ellenállóbbá a Win 11-et mesterséges intelligencia segítségével a rosszindulatú szoftverek, a firmware-fenyegetések és a más országokból érkező támadások ellen. 

A mesterséges intelligenciára összpontosító biztonsági frissítések elsősorban a Microsoft Pluton nevű biztonsági processzorát és az úgynevezett Secured-core számítógépeket érintik. Mindkét rendszer a mesterséges intelligencia algoritmusait használja az érzékeny adatok elkülönítésére és a potenciális fenyegetések elleni védelemre. A frissített a Secured-core gépek a jelentések szerint 60 százalékkal ellenállóbbak a rosszindulatú szoftverekkel szemben. 

A Microsoft friss jelentései közül talán a legjelentősebb, hogy a cég jelszó nélküli jövőt tervez, ami alapjaiban változtathatja meg a kiberbiztonságot. 

A társaság mesterséges intelligenciáját mostantól a jelszókulcsok – a felhasználó eszközén biztonságosan tárolt egyedi hitelesítő adatok – kifejlesztésére és bevezetésére is használják, amelyek felválthatják a hagyományos többfaktoros hitelesítést. Ez komoly előrelépést jelenthet az adathalászat elleni védelemben, és jelentősen megnehezítené a hackerek dolgát

A Microsoft szerint az új rendszerben a mesterséges intelligencia naponta több mint 65 trillió támadást képes elemezni – másodpercenként több mint négyezer jelszótámadást –, hogy azonosítsa a gyanús bejelentkezési kísérleteket, és szükség esetén további személyazonosság-ellenőrzést kérhet. 

A vállalat egy Config Refresh nevű technológiát is bemutatott, amely mesterséges intelligenciát használ annak kiszűrésére, ha egy eszköz beállításai vagy irányelvei eltérnek az elvárttól, vagy nem megfelelők. Az MI tehát folyamatosan monitorozza az eszköz konfigurációs állapotát, és amikor nem kívánt vagy nem megfelelő változásokat észlel, értesíti az illetékest, vagy beavatkozik. 

Ezeknek az új, mesterséges intelligenciával támogatott funkcióknak azonban bizonyítaniuk kell valós terepen is. Ahogy a kiberfenyegetések folyamatosan fejlődnek, azzal lépést kell tartania a védelmünknek is. Ha a Microsoft mesterségesintelligencia-fejlesztései beváltják a hozzá fűzött reményeket, akkor komoly előrelépést jelentenek a kiberbiztonságban és hatékony eszközei lehetnek annak.  

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn