Erősödik a hazai fintechszektor 

Szerző: | 2023. október. 1. | Technológia

Erősödik a hazai bankok digitális fejlettsége, és már több mint 170 fintechcég van Magyarországon – fintechjelentést adott ki a Magyar Nemzeti Bank. A TrendFM-en hallható Fintech Világa legújabb adásában Suppan Márton, a Peak alapítója és Érczfalvi András műsorvezető Szombati Anikót, az MNB digitalizációs ügyvezető igazgatóját látta vendégül. 

Nemzetközi szinten folytatódott a digitális pénzügyi megoldások terjedése. Az egyes korosztályok közötti eltérő ügyféligényekhez azonban alkalmazkodniuk kell a pénzügyi szolgáltatóknak. Míg a fiatalok egyre inkább az online csatornákat preferálják, az idősebb korosztály továbbra is gyakran a fizikai ügyintézést részesíti előnyben. Így a jelentés egyik fő üzenete, hogy a pénzintézeteknek a fizikai és internetes csatornák párhuzamos és kényelmes igénybevételének biztosítására érdemes törekedniük. 

A hazai hitelintézetek digitális fejlettsége továbbra is erősödik. A banki innovációk hatására bővülnek a teljeskörűen digitalizált termékkörök, ahol nemcsak az ügyfelek találkozhatnak digitális felületekkel, de a banki belső folyamat is teljesen digitális. 

Az MNB negyedik alkalommal tette közzé FinTech és Digitalizációs Jelentés című kiadványát júliusban. Ez éves rendszerességgel tekinti át és elemzi a pénzügyi rendszer működésében és fejlődésében egyre meghatározóbb digitális és innovatív megoldásokat, valamint az ezeket támogató fejlett technológiákat. Összefoglalóan: a jelentés a pénzügyi digitalizációs folyamatok nemzetközi és hazai trendjeit foglalja össze. 

A Nemzeti Bank emellett az idén már kiadta a Fizetési Rendszer Jelentést, valamint nemrég az éves Pénzforgalmi Jelentést. 

A hazai fintech-ökoszisztéma fejlődése töretlen  

Már több mint 170 fintechtevékenységgel foglalkozó, aktívan működő vállalat van Magyarországon. A hazai fintechcégek között meghatározó szerepet töltenek be a mikro- és kisvállalatok. Többségük az elmúlt években nyereségesen működött, a pandémia keltette gazdasági bizonytalanságok ellenére is. 

Nem csak profitot termelnek, rekordokat is döntenek a hazai fintechcégek. Még tavaly áprilisban vont be történelmi méretű befektetést a csalásmegelőzésre szakosodott SEON. A magyar fintechstartup 94 millió dollárt vont be Series B forduló során. A Deloitte felmérése akkoriban a leggyorsabban növekvő csalásmegelőző vállalatnak nevezte a SEON-t. 

Emellett a PastPay, magyar BNPL-szolgáltató szintén nemzetközi sikereket ér el. A régióban már jó néhány országban integrálta a szolgáltatásait számos webáruházba. Ez a hazai fintech a B2B e-kereskedelmet támogatja, és lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy 15 és 90 nap közötti időszakra halasszák el a fizetéseket. 

A teljes adás az alábbi Spotify-linken visszahallgatható. 

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn