Magyar megoldás a nemzetközi átutalások forradalmasítására 

Szerző: | 2023. október. 8. | Technológia

Pár perces számlanyitási folyamat után azonnal tudnak majd nemzetközi átutalásokat végezni a filippínó vendégmunkások Magyarországon a közeljövőben. A TrendFM-en hallható Fintech Világa legújabb adásában Suppan Márton, a Peak alapítója és Érczfalvi András műsorvezető a Fülöp-szigeteki fintechhelyzettel és a filippínó vendégmunkások digitális tranzakciós megoldásával kapcsolatos témákat járja körbe.  

Korábbi adásunkban szó esett már az Európába, és köztük Magyarországra is nagy számban érkező Fülöp-szigeteki vendégmunkásról, és arról, kik hogyan fognak pénzügyi szolgáltatásokhoz jutni. Az ősz egyik nagy híre, hogy a magyar Peak és a Fülöp-szigeteki RCBC együttműködésbe kezdett. A cél egy digitális nemzetközi átutalási megoldás, ami napi szinten több millió filippínó életét könnyítené meg.  

A megoldás keretein belül a Magyarországra érkező filippínó vendégmunkások pár perc alatt nyithatnak számlát és igényelhetnek bankkártyát. A bankszámlával pedig azonnali nemzetközi átutalást tudnak végrehajtani, amivel másodpercek alatt tudnak pénzt hazaküldeni a Fülöp-szigetekre. Ez az egyedi megoldás nemcsak a magyar, hanem a külföldi fintechpiacot is megreformálná. 

Dinamikusan növekedik a fintechszektor a Fülöp-szigeteken 

Az elmúlt 10 évben a Fülöp-szigeteken a digitális tranzakciók száma 1 százalékról az összes tranzakció 42 százalékára ugrott. Összehasonlításképp, Magyarországon a digitális tranzakciók száma tavaly lépte át az 50 százalékot az összes tranzakció arányában. Ez az adat összefüggésbe hozható a rohamosan növekvő fintechpiacukkal. A három legnagyobb filippínó digitális bank több piaci értéket generált, mint az összes hagyományos hitelintézet együttvéve.  

Ennek egyik oka, hogy az országban jelentős az alulbankolt és „unbanked” (banki szolgáltatásokhoz hozzáféréssel nem rendelkező) népesség. A digitális bankok a népességnek ezen részét szolgálják ki elsősorban – ez többek között megfigyelhető a dél-amerikai országokban is. Emellett az ország népességének közel 30 százaléka 30 év alatti, ami szintén erősíti a digitális bankok pozícióját. 

A teljes adás visszahallgatható az alábbi Spotify-linken. 

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn