A BNPL népszerűsége továbbra is töretlen 

Szerző: | 2023. október. 21. | Technológia

A TrendFM-en hallható Fintech Világa legújabb adásában Suppan Márton, a Peak alapítója és Érczfalvi András műsorvezető az elmúlt hetek legfontosabb fintechpiaci történéseiről beszél. Többek között szó esik a BNPL megállíthatatlan népszerűségéről, a Meta AI-ról, valamint egy rendkívül hiánypótló pénzügyi jóléti startupról. 

Már több mint két éve, hogy berobbant a BNPL (Buy Now, Pay Later) szolgáltatás a nemzetközi piacokra. A halasztott fizetési struktúra gyakorlatilag egy kamatmentes kölcsönként funkcionál. A pandémia okozta válság mellett azonban felmerült a veszély, hogy sokan nem tudják majd törleszteni a hiteleket, és a BNPL-szolgáltatók válságos helyzetbe kerülhetnek.  

Ezzel szemben mára már több mint 350 millió ember használ BNPL-t világszerte, a Klarna és az Afterpay piacvezető szolgáltatók elmondása szerint a késedelmes fizetések mindössze 1 százalékát teszik ki az összes ügyfélnek. 

Verseny a ChatGPT-nek 

A Meta saját fejlesztésű mesterségesintelligencia-chatbotot integrál a közösségimédia-felületeire. A Meta AI lehetővé teszi, hogy kérjünk tőle estimese-ötletet, vagy generáljon egy képet az általunk megadott utasításokkal. Emellett a másokkal való beszélgetés során is „előhívhatjuk”, hogy ötleteket adjon például egy kirándulásra. A Microsofttal való együttműködésnek köszönhetően pedig az interneten is tud majd keresni. Mindezt teljesen ingyen, így komoly konkurensévé válik a már meglévő MI-applikációknak. 

A Meta mellett az Amazon is felül a MI-vonatra – 4 milliárd dollárt fektettek az Anthropicba. A startup ezzel párhuzamosan az Amazon Web Servicest (AWS) választotta mint elsődleges felhőszolgáltató. A vállalat MI-biztonsági rendszerek kiépítésével és kutatásával foglalkozik, az alapítói pedig az OpenAI egykori tagjai.  

Az adásban továbbá szó esik egy pénzügyi jóléti startupról is, amely pontos információkat ad a felhasználóknak a nyugdíjösszegükről, és pénzügyi oktatást biztosít. A teljes adás az alábbi Spotify-linken visszahallgatható. 

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn