Energiaügyi Minisztérium: már szeptember végéig sokkal kevesebb áramot és gázt használtunk tavalyhoz képest  

Szerző: | 2023. október. 24. | Hazai, Zöldenergia, Zöldgazdaság

A múlt év azonos időszakához képest 15,7 százalékkal csökkent a hazai gázfelhasználás 2023 első három negyedévében. Januártól szeptemberig 1,07 milliárd köbméterrel kevesebb földgáz fogyott, a megtakarításból nagyjából kétharmad-egyharmad arányban vette ki a részét a gazdaság és a lakosság. Áramból 7 százalékos volt a mérséklődés az esztendő első kilenc hónapjában – közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM). 

A bőséges gázkészlet mellett a visszafogott felhasználás is erősíti a hazai ellátásbiztonságot, miközben a magyar családok a rezsivédelemnek köszönhetően Európa legalacsonyabb energiaárait fizetik. 

A lakossági gázfelhasználás 17,4, a gazdasági szereplőké pedig 14,7 százalékkal csökkent a vizsgált időszakban. A számokat háromhavi bontásban vizsgálva az első negyedéves, összesen 23,3 százalékos visszaeséshez képest a második-harmadik negyedéves csökkenés csak egy számjegyű. 

A múlt hónapban 43,4 százalékkal maradt el a lakossági gázfogyasztás a tavaly szeptemberitől, amely többek között a nyárias időjárásnak köszönhető.  

A 2022 első kilenc hónapjában országosan felhasznált közel 6,9 milliárd köbméterrel szemben az idén szeptember végéig kevesebb mint 5,8 milliárd köbméter gáz fogyott el 

 – közölte a tárca. 

A hazai tárolókban elérhető bőséges gázmennyiség is a megfelelő felkészültséget igazolja a már megkezdődött fűtési szezonra. A több mint 6,3 milliárd köbméteres készlet 97 százalékos töltöttséget jelent.  

A fogyasztásarányos adat 64 százalék, ez az egyik legkedvezőbb mutató Európában, több mint duplája az uniós átlagnak. 

A minisztérium emlékeztetett, hogy a legutóbbi fűtési szezonban a megelőzőhöz viszonyítva mintegy negyedével kevesebb földgáz fogyott. 

A Központi Statisztikai Hivatalnak az MVM Csoport adatszolgáltatásán alapuló összesítése szerint 2023 vizsgált időszakában felhasznált árammennyiség 2264,4 gigawattórával volt alacsonyabb a 2022-es azonos időszakénál. Így összességében és a negyedévek átlagában is hozzávetőleg 7 százalékos a megtakarítás. 

A közleményben hangsúlyozták, hogy a kormány az átlagfogyasztásig fenntartott rezsicsökkentéssel Európa legalacsonyabb gáz- és áramárait biztosítja a magyar családok számára. A hazai lakossági átlagárhoz képest a földgázért a svédeknek tízszer, a hollandoknak és az íreknek hatszor, a villamos energiáért pedig az íreknek megközelítőleg ötször, a cseheknek és a németeknek négyszer többet számláznak. 

„A kormány Brüsszel és a baloldal állandó támadásai ellenére a háborús időkben is kitart a rezsicsökkentés védelme mellett.” Az év első kilenc hónapjában a rezsivédelem költségei 1105 milliárd forintot tettek ki. Az utolsó negyedévben mintegy 255 milliárd forint fedezi a földgáz- és távhőszolgáltatások kapcsolódó kiadásait. A Rezsivédelmi Alap a jövő évi költségvetésben is a magyar családok terheinek mérséklését szolgálja – írta az EM. 

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn