Áttörést jelenthet a digitális jüanban elszámolt kőolajügylet  

Szerző: | 2023. október. 29. | Geopolitika, Világgazdaság

Újabb jelentős lépést tettek a kínai valuta nemzetközi szerepének erősítése terén azzal, hogy csütörtökön először digitális jüanban számoltak el egy nyersolaj-tranzakciót.

A sanghaji kőolaj- és földgáztőzsde (SHPGX) pénteki közleménye nem hozta nyilvánosságra sem az ügylet pontos értékét, sem az eladó kilétét, csupán annyit, hogy a PetroChina International Corp Ltd. 1 millió hordó nyersolaj megvásárlását e-CNY-ben számolta el. Ezzel ez a kontraktus az első olyan nemzetközi nyersolaj-kereskedelmi tranzakció, amit a kínai digitális valutában bonyolítottak le.  

Az ügylet része a sanghaji tőzsde törekvésének, hogy eleget tegyen a sanghaji önkormányzat azon követelményeinek, hogy a határokon átnyúló kereskedelemben az e-CNY-t használják – írta a tőzsde a közleményben. Reményeik szerint azzal, hogy hatékonyabb kereskedési és fizetési csatornákat biztosítanak a piaci szereplők számára belföldön és külföldön egyaránt, a nemzetközi tőkének is megkönnyítik a részvételét a kínai piacon.  

Az e-CNY elszámolásra mindössze két nappal az után került sor, hogy a China National Offshore Oil Corp. (CNOOC) és a francia Engie lezárta a jüanban elszámolt cseppfolyósított földgáz kereskedelmét a sanghaji tőzsdén.  

A börzének az ügyletről szóló közleménye szerint az Engie novemberben 65 ezer tonna LNG-t tartalmazó szállítmányt visz a CNOOC-nak. Ez az ügylet követi Kína első jüanalapú LNG-vásárlását a sanghaji tőzsdén keresztül, amely még márciusban jött létre a CNOOC és a francia TotalEnergies között. 

A globális fizetések értékét tekintve szeptemberben a kínai fizetőeszköz megőrizte pozícióját az ötödik legaktívabb valutaként, 3,71 százalékos piaci részesedéssel, ami rekordot jelent a Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication szerdai közlése szerint. 

Összességében a jüanfizetések értéke szeptemberben 2,77 százalékkal nőtt augusztushoz képest, míg az összes többi kulcsfontosságú devizában történő fizetés értéke 3,96 százalékkal csökkent. 

A nemzetközi fizetések tekintetében – az euróövezeten belüliek nélkül – a jüan szeptemberben a hatodik helyen állt, 2,73 százalékos részesedéssel, szemben az augusztusi 2,59 százalékkal. 

Az ország központi bankja, a People’s Bank of China által közzétett legfrissebb adatok azt mutatják, hogy a folyószámlán belüli, határokon átnyúló RMB-forgalom értéke 10,16 billió jüan (1,39 billió dollár) volt az idei első három negyedévben, ami 35 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest. 

Bár a kínai fizetőeszköz az idén viszonylag nagyobb volatilitást mutatott, a nemzetközivé válása folyamatosan haladt előre, ami azt mutatja, hogy a globális vállalatok nagyobb elismerést tulajdonítanak a kínai valutának – mondta Vang Ju-hszin (Wang Youxin), a Bank of China vezető kutatója. 

Szerinte ez nagyrészt az elmúlt időszakban bevezetett, a határokon átnyúló RMB-elszámolásokat megkönnyítő különböző kedvező politikáknak, valamint országa stabil monetáris politikájának tulajdonítható.  

Az RMB nemzetközivé válásának másik fontos hajtóereje a jüan szélesebb körű használata a feltörekvő gazdaságok körében. 

A Kereskedelmi Minisztérium és a PBOC még januárban adott ki iránymutatást a határokon átnyúló RMB kereskedelemben és befektetésekben való használatának megkönnyítésére. Az argentin központi bank június 29-én jelentette be, hogy engedélyezi az RMB-betéteket és -készpénzfelvételt az argentin bankrendszerben. A brazil nemzeti bank pedig március végén jelentette be, hogy a jüan megelőzte az eurót, és az ország második legnagyobb nemzetközi tartalékvalutája lett. 

Kapcsolódó: 

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn