Óriási az érdeklődés az Élelmiszeripari Beszállító-fejlesztési Program iránt 

Szerző: | 2023. november. 2. | Hazai, Technológia

Az Élelmiszeripari Beszállító-fejlesztési Program második felhívását szeptember 28-án hirdették meg, a vissza nem térítendő támogatás keretösszege 6 milliárd forintot ér el. A támogatás összege 300-500 millió forintot érhet el, az intenzitása pedig legfeljebb 70 százalékos lehet.  

Az október 26-i, azaz csütörtöki beadási határidőig 114 pályázatot nyújtottak be, a pályázók összesen több mint 44 milliárd forintot igényeltek. Ez azt jelenti, hogy több mint hétszeres érdeklődés mutatkozott a program iránt, ami egyértelmű sikerként értékelhető. A beadott fejlesztési tervekben bemutatott beruházások teljes összege megközelíti a 65 milliárd forintot.  

Fábián Gergely, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára a program és a magas érdeklődés kapcsán kiemelte, hogy „a pályázaton keresztül megvalósuló technológiaalapú beruházások érdemben segítik a vállalkozásokat abban, hogy a közétkeztetők és a kiskereskedelmi láncok beszállítóivá válhassanak, vagy beszállítóként tovább javítsák az előállított élelmiszerek minőségét, esetlegesen növeljék a kapacitásaikat, a hatékonyságukat vagy tovább csökkentsék a működési költségeiket. Mindez jelentősen növelheti az érintett magyar vállalkozások versenyképességét, ezáltal megőrizve a munkahelyeket és megvédve a családokat.” 

Az Élelmiszeripari Beszállító-fejlesztési Program az új termékek létrehozatalát, a hozzáadott érték növekedését, az új exportpiacokon való megjelenést, energiamegtakarítást vagy a megújuló energia arányának növelését célzó beruházásokat támogat. Az ország minden vármegyéjéből beérkezett pályázatok többek között gyártósorok telepítését, csomagológépek, robotok, hűtőrendszerek, sütőipari és más ipari eszközök beszerzését célozták meg. 

A felhívásban szereplő szempontrendszer alapján bíráló bizottság tesz javaslatot a nyertes pályázatok körére, amelyre tervezetten még novemberben sor kerülhet, így a legjobb fejlesztési tervet benyújtók az idei évben támogatási szerződést kapnak. 

Kapcsolódó: 

Borítókép: MTI/Lakatos Péter

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn