Idén tovább erősödtek a magyar–kazah gazdasági kapcsolatok 

Szerző: | 2023. november. 2. | Hazai

Magyarország arra törekszik, hogy politikai, biztonsági, gazdasági, energetikai, vízügyi, mezőgazdasági és oktatási együttműködésben is erősítse kapcsolatait Kazahsztánnal – emelte ki Varga Mihály Yerulan Zhamaubayev kazah kollégájával folytatott megbeszélését követően Asztanában. A pénzügyminiszter hangsúlyozta: a magyar–kazah gazdasági kapcsolatok folyamatosan fejlődnek, a két ország kereskedelmi forgalma közel 80 százalékkal növekedett az év első hét hónapjában. 

A pénzügyminiszter – aki a Magyar–Kazah Kormányközi Gazdasági Együttműködési Bizottság társelnöke, az Országgyűlés Magyar–Kazah Baráti Csoportjának elnöke, valamint a Magyar–Kazah Stratégiai Tanács társelnöke is – elmondta: Kazahsztán a legfontosabb kereskedelmi partnerünk Közép-Ázsiában.  

Kapcsolataink erősítése érdekében a magyar kormány 2010-ben meghirdette a keleti nyitás politikáját, amely jó stratégiának és sikeres gazdaságpolitikának bizonyult  

– fűzte hozzá. A miniszter emlékeztetett: Kazahsztán a világ 9. legnagyobb országa, amely a közép-ázsiai régióban vezető szerepre törekszik. 2022-ben Kazahsztán volt Magyarország 47. kereskedelmi partnere, az idei év első hét hónapjában a kétoldalú áruforgalmunk 77 százalékkal erősödött, elérve a 450 millió dollárt – hívta fel rá a figyelmet a tárcavezető. Mint mondta: Magyarország legfőbb exportterülete a gyógyszeripar, de a zöldgazdaság, a vízipar, a mezőgazdaság, az energetika és az egészségipar terén látunk még további lehetőségeket az együttműködésre. A miniszter kijelentette: az elmúlt évek együttműködései Közép-Ázsiával azt mutatják, hogy kapcsolataink nem csak az energiabiztonság erősítésére épülnek. Varga Mihály a magyar delegáció tagjaként utazott Kazahsztánba: Orbán Viktor kormányfő Kaszim-Zsomart Tokajev elnök meghívására érkezett az országba, ahol többek között a Türk Államok Szervezetének (TÁSZ) 10. állam- és kormányfői csúcsértekezletén vesz részt.  

A Magyar–Kazah Gazdasági Együttműködési Kormányközi Bizottság 8. ülését januárban tartották Budapesten Varga Mihály pénzügyminiszter és Alibek Kuantyrov kazah nemzetgazdasági miniszter részvételével. A Magyar–Kazah Stratégiai Tanács következő, 6. ülését november 20-án rendezik a magyar fővárosban a magyar pénzügyminiszter társelnökletével.

Borítókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Ezek is érdekelhetnek

trend

Promóció

Hazai válogatás

Promóció

Kövess minket

Facebook

Instagram

LinkedIn